Kreetta Onkeli: KUTSUMUS

”Kutsumus” on minusta hyvä kirja. Sen sisältämät asiat kiinnostavat monestakin syystä. Lyhyet yhden tai kahden lauseen virkkeet tökkivät alussa, mutta nopeasti opin häivyttämään pisteiden pysähtymiskomennot ja luen sujuvasti. Lukurytmi tahdistuu itsestään mielenkiinnon kasvaessa. Lauseet ovat kaikessa ytimekkyydessään asiansa kattavia ja niissä on älyllinen pilke joka avaa vahvoja mielleyhtymiä. Onkelin virkkeet ulottuvat syvälle ja tekevät niistä kattavia lyhyinäkin. Tekstissä on paljon ajatusenergiaa ja vähemmän vittuenergiaa.

Itse kirjoittavana huomaan toisinaan lukiessani opettelevani kirjoitussuomea. Onkelin valmiiksi viimeistelty teksti näyttää kynnyksen ja miten kaukana Rihmaston proosatekstit (omani mukaan lukien) ovat julkaistavan proosan laatuvaatimuksista. Hyvin kaukana, surullista ja iloista sanoa. Onkelin hyvästä laadusta voi vain ilahtua.

”Kutsumuksen” kirjallisuusmiljöitä ja sen henkilötyyppejä paljastava satiiri on herkullista ja viihdyttävää. Ensimmäisen kertojahahmon itseironisuuden arvelen olevan kirjailijan itsensä sijoittamista maisemaan ja sekin toimii. Arkiset tapahtumat ja tilanteet ovat kuvattu koettavan todellisesti. Kirja on täynnä hyviä ajatuksia tai paremminkin helvetin hyviä ajatuksia. Kirja on myös paikoin hauska, toisinaan se revittää juuri sopivasti moraalikäsitysten laitamilla ja välttää siirappisuuden. Rehellistä tekstiä, vaikka tarinan juoni ei aina ole täysin uskottava ja loppuasetelma on puhdasta amerikkalaista filmifiktiota, jossa paha ja hyvä saa palkkansa. Sen olisi voinut mielestäni runoilla toisin. Halpa tikki lopussa on kuitenkin kömmähdys, joka on helppo antaa anteeksi. Hyvin kirjoitettu sekin.

Kirja luo lukunautinnon lisäksi oikeita mielitekoja, halun maleksia ja juopotella sopimattomiin aikoihin. Elää taiteilijan karvasta elämää turhauttavassa joutilaisuudessa, päänsisäisiä ja todellisia velvollisuuksiaan pakoillen. Elämäntyyli jota olen kokeillut huonolla menestyksellä, mutta jonka neuroottisuutta ja valheita jäi kaipaaman. Elämä ei elettynä ole koskaan täydellistä oli niin tai näin.

Suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa jokaiselle. Hyvää, ajatuksia herättävää viihdettä!!!