Vuohipaimenen maja

Olen jo kolmatta vuotta varhaiseläkkeelle Espanjassa, myynyt taloni, maksanut velkani ja tyttäreni velat, unohtanut istuttamani omenapuut ja muuttanut pois synnyinmaastani ilman minkäänlaista haikeuden tunnetta. Lesken elämässäni ovet käyvät enää harvakseen, eikä arkipäivässäni tapahdu juuri muuta kuin säänvaihtelut. Askartelen jyrkässä, aurinkoisessa rinteessäni kasvattaen yrttejä ja vahvoja mausteita, ja olen onnistunut jalostamaan kokeilemalla chiliini juuri sopivan vahvuuden. Alapuolellani näkyy Välimeri erivärisinä raitoina. Lähellä rantaa ruman ruskeana, kauempana turkoosin vihertävänä ja taivaanrantaa vasten intensiivisen tummansinisenä. Joskus meri on vain kokonaan tasaisesti sininen ja iltaisin on horisontissa Afrikan hiekkamyrskyjen värjäämä pölyraita, joka ruskottaa punaisena auringon laskiessa.

Asun kolmesataavuotta vanhassa, kivisessä vuohipaimenen vuoristomajassa, jonka entisestä on jäljellä vain kuori. Sitä on laajennettu vähitellen vuosisatojen aikana asunnoksi isommalle joukolle,  muurattu paksuilla laastiväleillä kaikenkokoisia rosopintaisia kiviä  toisiinsa ilman vatupassia. Aurinko on saanut myrskytuulien kanssa päättää huoneiden sijainnit, ikkunakoon ja ilmansuunnat.  Kakarajoukko huoneiden määrän ja perinteet sisustuksen.

Edellinen omistaja, viluinen englantilainen on vuorannut sen talviasuttavaksi ja alkuperäisen tyylinsä säilyttäneet ruutuikkunat ovat nyt kolmekerroksista energialasia. Koko huoneisto on ilmastoitu lämpöpumpulla ja saanut kaikki modernit mukavuudet laadusta tinkimättä.  Liuskakivikatolla on kaiken taloussähkön tuottavat  aurinkopaneelit ja tontilla on myös pieni tuulimylly, joka pumppaa puhdasta juomavettä satojen metrien syvyydestä yksityiseen vesijohtoon. Hyvin sijoitettu satelliittiantenni rinteessä takaa TV:en kanavat kotimaata myöten, ja läheistä kylää varten vuoreni huipulle asennettu mobiiliverkon antenni antaa puhelinyhteyden lisäksi nopean internettiliittymän.

Tingin kauppoja tehdessä pitkään, koska olin ainoa aidosti kiinnostunut paikasta, jonne ei edes ollut ajotietä ja englantilainen oli pakotettu lähtemään perhesotkujensa takia takaisin kotimaahansa, eikä minulla ollut kiire. Sain halvalla miehen elämäntyön ja papereita allekirjoittaessa hän itki, mutta minulla ei ollut varaa maksaa enempää. Erosimme ystävinä, minä olin saanut uuden kodin ja hän salkullisen enemmän käteistä rahaa mitä kauppasummassa luki.  

Aasille ja muutamalle vuohelle rakennettu talli oli samaa ikuista laatua kuin talokin ja tein siitä ensimmäisenä tekona  saunan suihkuineen. Itse raahatuista kivistä sommittelin sen eteen vilvoittelutilan ja kaivoin tallinpäätyyn merinäkymällä kahden uimavedon, kaulaan ulottuvan pulahduspoteron, joka muistutti enemmän epämääräisen muotoista ankkalampea kuin uima-allasta. Se oli jonkun metsälammen mukaan luonnollisen epämääräiseksi muotoiltu muovipalju, jossa oli päädyssä altaan levyiset raput. Lampeni aiheutti esteettistä päänsärkyä, kunnes keksin päällystää sen pienillä mustilla keramiikkapalasilla kiinnitettyinä tiheäsilmäiseen nailonverkkoon. Verkko taipui altaan kurveihin ilman suurempia sommitteluja, ja kun se oli saumattomasti teipattuna paikallaan ympäri allasta, suihkutin paineruiskulla kuumaa vettä pintoihin. Keramiikkakangas liimautui jonkun kemiallisen prosessin avulla sään ja veden kestävästi alustaan lopullisesti, ja keramiikan palasien laastimassalla käsitellyt reunat sulivat samalla ohuiksi samanvärisiksi fuugaraidoiksi. Päivän työskentelyn tuloksena minulla oli tummavetinen kotomaan metsälampi, jossa oli suihkulähteen kaltainen vedenvaihtojärjestelmä ja uima-altaiden antibakteerinen leväntorjunta suodatus, päädyssä antiikkinen, sulojaan kainosti peittelevä naispatsas, jonka jalkoihin kiertynyt käärme sylki vettä.

Suihkuallaspatsaan löysin rappioituneelta hevostilalta pitkän etsiskelyn jälkeen ja sain sen ilmaiseksi, kunhan veisin sen nopeasti pois hotellisuunnitelmien tieltä, ettei joku yli-innokas rakennustarkastaja saisi sitä silmätikukseen ja vaatisi ties mitä sen säilyttämiseksi. Patsas ei ollut kookas, mutta painava,  eikä sitä ollut helppo juttu liikutella ajotietöntä taipaletta päämääräänsä. Olin vuokrannut kylästä aasin rattaineen avustamaan, ja patsas oli kaiken vaivan väärti, vaikka tuli lopulta maksamaan enemmän, kuin jos olisin hankkinut puutarhakaupasta upouuden, ajastuksella kuseskelevan ja rapistuneen näköiseksi nuhratun kevytbetoni kopion Brysselin pissaavasta pojasta.

Olin luvannut engelsmannille, että kaikki uusi tontilla sopisi hänen hengessänsä vanhaan ja näytti jos mahdollista myös vanhalta ja parasta olisi, jos olisi aidosti vanhaa. Oli rakentanut tonttiaan vuosikymmeniä ja toivoi että sen ilme säilyisi. Ostaisi paikan takaisin, jos luopuisin siitä joskus ja hän elpyisi avioerostaan johtuvista menetyksistä entiseen varallisuuteen. Sain alennusta puolen pimitetyn rahasalkun verran, kun suostuin sopimukseen lisättyyn optioon kymmenenvuoden takaisinosto oikeudesta. Hinta halpeni ja molempien mieliala parani. Lupasin kirjallisesti pitää sinä aikana paikan muinaisen ilmeen, siinä määrässä kuin se oli mahdollista saattamatta talouttani perikatoon.    

Upotin asuntooni ja sitä ympäröivään lisärakentamiseen perintöosani Helsingin talosta, ja ilmaisella hartiapankkityövoimalla, langon timpurin ja insinöörintaidoilla selvisin kunnostuksen rahoituksesta ilman velkaantumista ja työläisten ainaisen odottelun ajanhukkaa.

Asunnon uudistuksilla oli haasteensa. Täkäläiset viranomaiset keksivät monenlaisia lisämaksuja vähäisemmästäkin syystä ulkomaalaisten eläkeläisten ryöstämiseksi, vaikka pankit eivät saisikaan ahneita lonkerosormiaan kurkkusi ympärille. Luvat hoituivat epäilyistäni huolimatta kuitenkin rivakasti, kunhan muisti palkita tarkastajien henkilökohtaiset vaivat virallisten taksojen lisäksi. Kyse ei  ollut lahjonnasta vaan molemminpuolisesta kunnioituksesta. Tarkoitukseen varaamani laatikollinen XO konjakkia hupeni lupa kerrallaan kaikessa ystävyydessä ja yksimielisyydessä. Jouluksi ehkä kärkkäimmille vielä toinenkin.

Muutaman viikon tiukan uurastuksemme jälkeen tyttären kakarat hyväksyivät uimaltaan, tytär sen viereen luonnonkivistä muuratun vaatimattoman grillin ja saatoimme langon kanssa juoda viimeisellä konjakkipullolla avajaiset ja katsella makoisista löylyistä punakoina iltaruskoa, kuin kiertelevät lehmäpaimenet tuntematonta tulevaisuutta.

”Hyvin tehty, kun itselleen rakentaa”, sanoin langolle, joka nyökkäsi ainoan tyttäreni perimäoikeuksilla kulauttaen konjakkia kurkkuunsa tyytyväisen tulevan omistajan elkein ja sanoi hartautta äänessään,  ”kyllä sinun nyt kelpaa isäukko”.  

Tärkein uudistus tontilla on yrttitarha. Jyrkkään rinteeseen raivattu palstakaistale, jolle uhrasin enemmän aikaa kuin rahaa. Opiskelin pitkään mikä sopi ilmastoon ja mikä ei.  Kiertelin pikkutiloilla kyselemässä täällä kasvatetuista mausteista ja juureksista, lannoituksesta, vaihtoviljelystä, vuodenajoista, ilmansuunnista ja maaperästä. Sain vuosisataisia perinteitä, ja kertomuksia viljelystä kaikilta ajoilta, minkä tähden tuota, miksi ja miten tätä.

Läheisessä valkoisessa kylässä, jäljellä asuvat muijat ja ukot jakoivat auliisti tietojaan, kertoivat tarinoitaan ja antoivat ilman korvausta sukusalaisuutensa, miten melonin saa kasvamaan isomaksi kuin naapurin. Olisin voinut aikani talosta taloon kierreltyäni paljastaa, että jokaisella oli sama salaisuus. Levinnyt muuttumattomana  kylän ristiin rastiin naineiden sukujen kesken. Sain kylältä siemenkasvit, ohjeet ja työvälineet, ja olin heille se pois muuttanut lapsi, joka ei jäänyt jatkamaan tilanpitoa. Edes harmaat hapsuni eivät rikkoneet illuusiota, eivätkä kyläläiset huolineet puoliväkisin tyrkyttämistäni maksuista, vaan syöttivät ja juottivat kuin parasta vierastaan. Mitä matalampi maja sitä avokätisempi kestitys ja olin iltaisin aina pienessä hiprakassa palatessani kierrokseltani.

Osallistuin vastapalveluksena mielelläni talojen talkoohenkisiin ja sesonkiluontoisiin töihin, jos kuvittelin olevani avuksi. Erityisesti pyysin päästä mukaan kylän yhdessä pitämiin viinin ja oliivien sadonkorjuisiin, jotka päättyivät aina torilla pidettäviin perinteisiin juhliin, jossa toisessa palkittiin myös isoin meloni. Kilpa, johon jokaisen talon oli ikivanhan kylän säännön mukaan osallistuttava. Minunkin, koska olin kieroillut tietoja sen kasvatuksesta, ja jos halusi oikeasti kunnioitusta kylässä riippuisi se melonista, joka paljastaisi millainen olet kasvattajana, ihmisenä ja ystävänä.

Ensimmäisellä yrityksellä sain kunniamaininnan lupaavana tulokkaana, kun ei muuta keksitty pienimmän melonin kehumiseksi, värikin oli erityisen hieno ja kun pintaa koputteli, oli siinä se oikea kylän ääni, vakuutti tuomaristo. Taisin mennä silloin läpi ja seuraavana vuonna olin viidennellä sijalla, armosta mutisi joku hävinnyt, mutta kuitenkin.

Erityisesti minusta kylässä pidettiin, koska en ollut tuonut katerpillareita perkaamaan ajotietä tontilleni, rakentamaan hotellia tai loma-asuntoja näköalalla merelle. Läheinen asetuksilla suojattu valkoinen kylä sai uinua keskiaikaistaan untaan häiritsemättä. Lupasin ja vannoin ettei minussa ollut tuollaisia ahneita suunnitelmia, tyytyisin aasinpolkuuni ja että niin olisi vastakin. Tiesivät, että paikka oli sen verran hankala rakentaa kaukana kaikesta, ettei sellaista pelkoa juuri ollut muutenkaan, vaikka näki  kaikenlaista puolivalmista kummallisimmissakin paikoissa. Keinoteltu ilmavilla projekteilla EU-tukiaisia, joita ei alkuperinkään ollut aiottu viedä päätökseen.

Juhlissa kylän asukasmäärä kasvoi moninkertaiseksi, suvun kaikenväriset lampaat saapuivat katraineen ulkomaita myöten juhliin, enkä muista monta kertaa jouduin ensimmäisenä vuotenani kertomaan huolella paikkakuntaan sovitellun ja silitellyn historiani, vaikka se oli jo kerrottu selkäni takana yhtä monta kertaa värikkäämmin mihin itse pystyin. Googlattu varmaan matskua, johon oli helppo keksiä kaikenlaista. Olisin muutaman vuoden paikkakunnan paras juorunkohde, jos minussa olisi vähänkin säröä ja outoja tapoja.

Tavatessa oli kohteliasta kysyä ja kohteliasta vastata. Sain takaisin kymmenien perheiden monen maailmankolkan kattavan historiikin omista valinnoistaan, Australian viinitilojen kirvoista, Kalifornian alligaattoreista ja Argentiinan pölyistä, ja jokaisella oli antaa ylpeillen hiellä ja verellä tuotettu pullo parasta viiniään. Olisin myös tervetullut vieras, jos osuisin heidän kotimaisemiinsa. Sain oman hyllyn pienestä välivarastovajasta, johon kasasin saalistani ja armo minulle, jos se ei olisi tyhjä ensi vuoteen mennessä tai en muistaisi kehua pullojen sisältöä.

Pidin viinijuhlien jälkeen aina viinimaistajaiset tyttärelleni ja hänen ystävättärillensä, kun tulivat jokavuotiselle rusketuslomalle ilman perhettä. Tänä vuonna olin luvannut isännöidä saunaillallisen jo kolmatta kertaa ja siitä oli muodostumassa jonkunlainen perinne, ja pääsisin eroon viineistä, johon olin sitoutunut viinijuhlissa. Kirjoitin jokaisesta viinistä arvion sähköiseen vihkooni ja lisäsin kännykällä luovutuksesta otetun kuvan, että muistaisin kuka ja mitä, tällaisissa ei saa erehtyä seuraavan kerran tavattaessa.

Viinistä iloisissa kyläjuhlissa tapahtuu aina jotakin, joka puhuttaa pitkään ja yksi senlaatuisten juhlien tarkoituksesta on antaa elämänsisältöä seuraavalle talvelle. Pieninkin luonteenpiirre paljastetaan ja olet se mikä olet, lempinimenä tarkalla kynällä piirretty yhteen lauseeseen paketoitu potretti hyveistäsi, paheistasi ja kyvyistäsi. Vanha, kärttyinen, pihi pieru, hyvä seppä, jonka häijy muija tekee parasta kutujuustoa, Miriam ja Diego,  ei pahalla eikä hyvällä, vaan sellaisina kuin ovat.  

Ensimmäisissä juhlissani illan hämärtyessä olin hyvän tavan mukaan esiteltäessä suudellut leskeksi vuosia sitten jäänyttä Josen upeaa siskoa molemmille poskille, vähän myöhemmin tuhatvuotisen oliivipuun katveessa suulle ja illan hämärtyessä yöksi hänen viinikellarissaan muuallekin.

Rita

Rita oli pitkähiuksinen mustasilmäinen, keski-ikäinen nainen, jolla oli muinaisten mustalaisten verta suonissaan ja tuoksui hyvälle. Hän oli juhlien flamenco esityksen tähti, kiinteistövälitystä ja viinitilaa pyörittävä moderni, itsenäinen nainen ja ystäväni Josen sisar, jolle kylä ja koko suku etsi hellittämättä oikeasukuista hidalgoa ja tuskin hyväksyi kevytkenkäisyyttä miesten suhteen.

Kuuluin väärään kategoriaan ja ymmärsin olla säikky, mutta en voinut vetäytyä leiritulien itsepäisen kuningattaren omistavasta käsikynkästä, kun hän kuljetti ihmisjoukossa esitellen minua Josen pyynnöstä muualta tulleille tutuilleen. Olimme sitten jääneet juttusille ja asiat kehittyivät itsestään, kun molemmille selvisi yhteiseksi ominaisuudeksi muistoa yhä vuosien jälkeen julkisesti vaalittu leskeys. Se oli enemmän suojeleva rooli ja piintynyt elämäntapa, kuin menneen elämänvaiheen kunnioitusta ja jatkuvaa surua.

Puhuimme viinin kirvoittamin kielin asiasta, rohkaisten toisiamme avaamaan solmua, joka oli jo pitkään ollut rusetti, jonka sai yhtä helposti auki irtosuhteissa, kuin pääsi eroon hameestaan tai housuistaan. Ajatuksemme ja keskustelu synkronisoituivat samaan päämäärään ja halusimme avoimesti toisiamme. Leskillä on ikään kuin lupa puhua tällaisista asioista keskenään, kuuluimme samaan hiukan säälittävään, juoruamiseen houkuttelevaan ja hiukan kadehdittuunkin ryhmään, joilla oli oikeus sinkkuelämäänsä ilman lajitoveriensa halveksia epäilyjä homoudesta selän takana. Kukaan ei voinut myöskään sanoa, ettei ollut kelvannut kenellekään. Yksinolon jatkuessa suruajan jälkeen saattoi sen romantisoida ikuiseksi vannotuksi rakkaudeksi, jonka lupauksista ei halunnut luopua kuoleman erottaessa puolisot. Sanoin Ritalle, ”Leskeys on oikeastaan aika hyvä versio olla ja elostella, pitää ei toivotut kosijat loitolla”.  ”Niinpä”, ja tönäisi lujaa kauemmaksi, mutta nauroi iloisesti.

Juoruttavaksi juttu muuttui, kun meidät oli yllätetty kiihkeässä syleilyssä suuren plataanipuun varjossa. Huomattuaan paljastumisensa, hän sanoi nauraen, ”taisinpa tulla ulos kylän vahtimasta leskeyden selibaatti kaapista naisena, jolla on salainen dildolla ruumiinhaluistaan nauttiva elämä”. Lainasi sitten aiheesta lukemaansa kirjaa, ”On parempi olla ihmisten puheissa syntinen lutka, kuin nainen, jolla on haroissaan itkuilla otollisen aikansa tuhrannut kutka”. Vastasin, ”eipä kai naisia vahdita täällä enää kuin Kabulissa”, ja työnsin sormeni hänen sisäänsä. Käänsimme kännistä estottoman kiimaa tihkuvan keskustelun sanoman ruumiinkielelle kuumasti suudellen.

Yö ympärillä oli jo musta ja hän halusi esitellä viinikellariaan, kuten oli tapana mieluisille vieraille vähän samaan tapaan kuin suomalainen esittelee saunaansa. Tällaisissa tarinoissa ei tarvitse joka porrasta kuvata, koska kaikki tietävät mihin askelmat johtavat.

Ritan intohimoisella kosketuksellaan osaisi herättää ruumiinkin ja vaikka en pelännyt, että vuosia sitten onnettomuudessa kuollut miehensä haamu ilmestyisi paikalle, niin hänen sukunsa ehkä noudatti jotain vuosisatojavanhaa kunniakoodia naisiensa suhteen. Murhaisivat molemmat tai ainakin vaatisivat puukkokurkulla alttarille. Kumpikin vaihtoehto olisi vanhalle miehelle kuolemaksi, mutta hälläkö väliä.

Valitsimme viiniä homeelta haisevassa suuressa kellarissa, jonka sähkövalot olivat muotoiltu soihtujen kaltaiseksi törröttäen ikivanhoissa pidikkeissä. Hän etsi parastaan sanoen, ”miehiin ja ruokaan oli valittava juuri se oikea viini,  jokaiselle oli oma sopiva laatunsa ja vuosikertansa. Tämä sopii, vanha ja pitkämakuinen, mutta ei liian vahva, silti tanniinit tallella”, puhalsi pölyt sen pinnasta ja avasi löytämänsä pullon tottuneesti maistelupöydän hopeisella vuosisatoja palvelleella korkkiruuvilla. Otti pitkän kulauksen, kierrätti viiniä tovin makunystyröissään suutaan mutristellen, nyökkäsi ja etsi pääni käsiensä väliin, asetti huulensa tiiviisti suutani vasten ja purskutti viinin nieluuni sekoittumaan hormoniemme orkestroimaan suolan makuiseen himoon.

Hänen hameensa alla oli valmiiksi paljas haluamisesta kosteaksi sormeiltu vako, joka imaisi kaluni sisäänsä asettelematta ja purimme ruumiimme patoutuneen kaipuun suurta tammitynnyriä vasten, jossa oli ikivanhan puun tuoksu. Huohotimme toisiimme syntisen sielumme, voivuimme istumaan tynnyri viereen ja joimme viinipullon loppuun jälkimainingin harjalla vielä äskeistä myrskyä mielessämme tapaillen. Roikuimme sitten syntyneessä läheisyydessä solu solua vasten hoippuen pois kellarista, pysähdellen suutelemaan tuttuuttamme rakkaudeksi, ehkä jo tyydytettyinä etsien säröä aamun verukkeeksi. Pakotietä tuttavuudessa takaisin lähtökohtaansa.     

Mutta yö oli vielä nuori ja naisen suostunut ruumis yhä kyti eikä päästänyt aktiin maanittelevasta otteestaan. Kartanon kattosänky sen yksityisemässä osassa oli mehiläiskuningattaren suurilla silkki tyynyillä vuorattu pehmeä pesä, jossa oli yöpöydällä siniseen pilleriin sisältyvä selvä vaatimus. Pystyisin kyllä ilmankin ja toivoin vain, että sydän kestäisi rasituksen.

Tiesin herätessäni outoon todellisuuteen totutellessa, että yön kuluessa olin viinistä ja hänen sylistään huumautuneena sanonut useita kertoja rakastavani häntä,  varmaan kosinutkin. Aamu sarasti ja molempien arkielämän velvoitteet olivat edessä kuin valon vielä osin peittävä vuorijono, enkä tiennyt mitä sanoisin, ennen kuin pakenisin paikalta. 

Rita liikahteli kylkeäni vasten unisesti venytellen parempaa asentoa etsien, saaden kosketuksellaan krapulaisen haluni nousemaan, tunsi muutoksen minussa ja vastasi siihen kääntymällä selälleen, raottamalla jalkojaan ja päästämällä sisäänsä äännähtäen vaimeasti nautinnosta. Velloimme yön hormonimyrkyistä taantuneessa tunteiden ristiaallokossa, etsien toisenlaisia vastauksia kosketuksesta kuin yöllä.

Jokainen vaginan pintoja hitaasti halaava työntö oli kuin mahdollista tulevaisuutta kartoittava miete, johon hänen sylinsä imevä puristus vastasi yhtä epäröivästi, etenimme varovasti lupauksia vältellen, kunnes epäilevä pariutumisriitti hautautui himon hyökyaaltoon ja puristimme toisiamme vuosien leskeyden keräämän tyydyttämättömäksi kasvaneen kaipauksen tuskalla, laukesimme hänen kyntensä raastaessa vakoja selkääni.

Viivyttelimme liukkaan märkinä toisissamme, nolostuneina patoutunutta kosketuksen sammumatonta janoa ruumiissamme. Ikään kuin meissä olisi jäljellä vielä nuoruuden rakastuneen ujoutta yhteistä hikeämme märin huulin maistellen, jossa tuoksuivat vielä rakastelun ihon pintaan purskuttamat hormonit koko sulollaan. Oli vaikea sanoa mitään. Voimamme olivat menneet ja makasimme sormenpäillä unelmansekaisia mietteitämme toisiimme piirrellen. Kunnes ajatukset väsyivät osaamattomuuteensa ja nukahdimme auringon sarastaessa oranssina makuuhuoneen ikkunassa koko loistossaan. 

Herätessämme uudelleen oli päivä jo pitkällä, ulkona paistoi kirkas aurinko ja jossakin soi matkapuhelin. Viinijuhlat olivat lopussaan, uuden sadon rypäleet oli jo eilen  perinnettä noudattaen tallottu hikisin varpain suurissa sammioissa käyväksi massaksi. Sitä ennen oli alta pois maisteltu viime vuoden sadon sekoittamaton yhden rypälelajin viini laaduittain eri säiliöistä ja sovittu eri lajikkeiden sekoitusprosentit tynnyreihin kypsymään vuosikertaansa. Riitaisa, hyvistä makunystyröistään tunnustettu neuvosto, jossa eriehdotuksien välinen keskiarvo kutakin sorttia piti kylän sopua yllä ilman häviäjiä tai voittajia.  Toissa vuoden viiniä oli jo pullotettu pitkin vuotta, mutta varrasporsaalle oli kannettu viimein tynnyri vuosikymmenen parasta vuosikertaa,  jota oli säästetty lukitussa säilössä. Toissa vuotinen viini korvaisi siten erikoisvaraston uusilla tynnyreillä, koska se oli hyvä vuosi ja paras miesmuistiin.

Suihkun jälkeen pukeutuneina lähtöön teimme aamiaista, juttelimme kaikesta arkipäiväisestä poissaolevasti ja paniikinomaisesti vierastimme jo toisiamme.  Humala haihtuneena ruumis vapisi silmien karsastaessa kirkasta päivää, ja vietit olivat tyydytyksellä nitistettyinä livahtaneet koloihinsa kylläisenä kaikesta huomiosta ja etsimme hyvästeille kohteliaita sanoja, joihin ei sisältyisi minkään suuntaisia odotuksia.

Yöstämme jääneitä tunteen murusia tiesimme miettivämme vielä myöhemminkin, ja jäisimme kytemään epämääräiseen kaipaukseen. Yön vaikutusta syvempiin tunteisiin ei tiedä heti ja kasvokkain päivänvalossa aamiaisella vilkuillaan vaivihkaa toistensa ilmeitä.

Puhelin soi taas, Rita huokaisi ja sanoi ”pakko vastata”, tunnisti äänen  ja sanoi lyhyesti, ”Hei, selvä, tulen heti kun pääsen – tunnin sisään, nähdään”. Rita huokaisi virnisti ja sanoi ”On mentävä, isompi kauppa tekeillä, johon tarvitaan allekirjoitusta”, ”jää sinä tänne, talo on sinun”, vastasin ”minullakin oli asioita kesken ja lähden saman tien, jos saan kyydin”.

Puristauduimme autotalin hämärässä vielä kevyesti yhteen, nuuhkaisimme kuin etsien yötämme, ja suutelimme hellästi kiitoksen. Autosta pois jäädessäni tienvieren parkkipaikalleni enää vain hipaisimme käsivartta ja  yhdestä suusta huokasimme ”Soitellaan” ja hän oli poissa maasturi Porchen murahtaessa hörpätessään pensaa ylimitoitettuihin sylintereihinsä.

Meistä ei tullut paria. Rita soitti illalla ja kertoi jo seuraavana päivänä lähtevänsä pitkälle työmatkalle Atlantin toiselle puolelle, pääkonttorin käsky. Lupasimme meilailla, kun kiireet hellittäisi eli tuskin koskaan.  Juttelimme hetken ympäripyöreästi, aivan kuin jäähdyttelimme palavia tunteitamme tilanteeseen sopivaksi. Kohtelias jälkipeli, jossa ovi jäisi lukitsematta, mutta ei raolleen. Ehdotin aamupäiväkahveja terminaalissa, mutta hän torjui,  sanoi ettei halunnut tehdä asioita vaikeammaksi. Vastasin ironialla, ”Olihan yömme ihan hyvä yhdenillan jutuksi, mukavat viinijuhlat”, johon hän vastasi ”Haista paska” ja löi luurin korvaani. Avain kiertyi lukossa ja emme meilaisikaan.

Suurissa muutoksissa on jo aikuisen kokemuksen tuomaa sordiinoa ajatella ensin ja tehdä sitten. Unohtaisimme kosketuksen tai sitten emme, luonto osaa kytkeä ja hyvästellä puolestamme ilman kursailuja.   

Kuinka vaan yhtäkkiä minulla oli lyhyessä ajassa enemmän ystäviä ja kokemuksia pienessä kyläpahasessa, kuin miljoonakaupungeissa, joissa olin asunut ikäni taloissa tuntematta edes oman rappukäytävänsä asukkaita, jossa ainoana kontaktina oli päännyökkäys ja murahdus pakenevalle selälle.

Kielitaitonikin parani sen verran, ettei kukaan enää kummeksinut outoja lausahduksiani, joille toki naurettiin makeasti vieläkin, jos innostuin liikaa.  Joka tönössä vahdittiin tuloani, etten menisi ohi ilman juttutuokiota ja arvostanut yhtä vähemmin kuin toista. Pidin tästä kaikesta, vaikka normaalisti välttelin ihmiskontakteja, enkä tiennyt pahempaa kuin tyhjänpäiväinen jutustelu tuntemattomien kanssa. Tämä oli jotakin aivan muuta, ja aivan kuin vanhalla iällään olisi saanut tolkuttoman määrän aina kaipaamiaan lellitteleviä isovanhempia, jotka välittävät vain sinusta.

Viinijuhlien juoruiltavat tapaukset ovat viinijuhlien tapauksia, eikä niistä puhuta ääneen, ajateltiin sitten mitä hyvänsä. Ritan upean talon kohdalla katselin aina muualle. Intiimistä kohtaamisestamme tietämätön Jose oli kertonut seuraavan vuoden viinijuhlissa siskonsa muuttaneen ulkomaille lopullisesti, myisi talonsakin, löytänyt ehkä jonkun elämäänsä, ei kerro asioistaan. Valitti että Rita oli laittanut asumukselle kovan hinnan, koska tiesi ettei Jose halunnut menettää äitinsä suvulle sukupolvia kuulunutta viinitilaa, jonka heidän isänsä oli sisällissodan aikaan lunastanut heille mitättömällä summalla perittäväksi, kun epäsuosioon joutuneet vaimon sukulaiset joutuivat pakenemaan vuorille fasistien vainoa. Nyt oli hinnat toiset ja Jose joutui tekemään tarjouksen, johon hänellä ei ollut varaa ilman, että joutui luopumaan toisesta omistamastaan kalastusaluksesta.

Käyn yhä hankkimassa kylästä uusia yrttejä ja ryhdyin Ritan jälkeen intomieliseksi puutarhuriksi unohtaen naisen, vaikka hän harhaili mielessäni pitkään, peratessani yrttitarhaani.  

Nina

Kehitän asumustani jatkuvasti, polku päätielle on saanut luonnon mukaisen harmahtavan liuskakivi katteen, jossa ei ole järjestelmää, sahattuja reunoja, eikä hiottua pintaa, mutta tarpeeksi tasainen naisten korkokengillekin.

Löysin ajellessani vähän pitemmälle hyljätyn louhoksen, jossa oli kivijätettä suurina ja pieninä laattoina. Louhoksen laidassa pientä kojua asustava omistaja, luiseksi käppyräksi kutistunut vanha ukko lupasi keuhkot pölysairaudesta rätisten  ”ota mitä haluat, jos sovitaan hinnoista”, huomasin mökin katolla satelliittilautasen ja ehdotin summamutikassa, että olisiko käypä hinta, jos toisin ison taulu-TV:en, putelin hyvää viskiä ja sata euroa suolarahaa.

Ukko katseli ovelannäköisenä arvioiden tyhmyyttäni ja pyysi muijalle päälle astianpesukonetta koska oli saanut uuden vesiputken ja pumpun kaivoonsa eikä vedestä enää ollut pulaa. 

Yritin tinkiä sen kahvikeittimeksi, mutta ukko ei antanut periksi ja sovittiin hänen ehdoillaan. Hain kivikuorman vuokratulla kuorma-autolla, jossa oli nosturi ja apumies. Toin samalla sovitut tavarat, joihin olin lisännyt kahvinkeittimen ja annoin 150 euroa satasen sijasta. Häpesin kai ahneuttani kivilaattojen määrässä tai tykkäsin ukosta kuin koskettavasta elämyksestä.

Viisikymmentäviisi tuumaa sanoin,  kun vaihdoimme TV:en vanhan kolmekymmentäkaksituumaisen tilalle, kytkimme astianpesukoneen vesiraanaan putkistoon ja muija keitti kokeeksi kahvit uudella keittimellään. Ukon etuhampaansa menettänyt suu nauroi koko leveydessään eikä hyytynyt, vaikka mainitsin, että hakisimme vielä toisenkin kuorman.

Tekisin uuden paremman krillin ja parantelisin terassin, muuraisin ehkä takankin uuteen uskoon. Ukko pyöritteli silmiään, ”Entäs se viskipullo”. Olin unohtanut tärkeimmän, mutta lupasin lähettää sen kuormurin mukana. Pidin lupaukseni ja lisäsin siihen muutaman pullon sadonkorjuun palkkioksi saamaani kylän viiniä.

Vuosi myöhemmin tieosuus oli valmis ja olin tyytyväinen, ajelin kuvausmatkalla louhoksen lähistöllä ja päätin viedä uuden pullon viskiä äijälle, mutta olin myöhässä. Ukko oli kuollut äskettäin pölykeuhkojensa pettäessä, ja juttelin hetken surullisen muorin kanssa. Oli myynyt paikan ja muuttaisi tyttärensä lähelle kaupunkiin. Olin jo poistumassa, kun emäntä sanoi tiukasti, ”kelpaa se viski minullekin” ja nolona ojensin käteeni unohtunutta viskipulloa lohtua kaipaavalle ukkoansa surevalle naiselle.

Rakkauselämäni on Ritasta selvittyäni sopivasti kunnossa ja epäkunnossa. Siinä on enemmän muiden kuin omia huolia. Olen löytänyt tasapainon etsimättä siihen muutoksia ja ottamalla vastaan mitä kohdalle sattuu entisten suhteiden pohjalta tai uusien tapahtumien saatossa. Leskimiehen sinkkuelämä on löyhien avosuhteiden moniavioisuutta, ja olen uskollinen omille elintavoille kuin koira isännälleen. Elämäni ehtoon naiset tulevat ja menevät omien mielitekojensa mukaan ja olen vuorenrinteessäni sopiva kaatopaikka murheille, joita eivät enää yksin jaksa kantaa. Niinpä suhteeni ovat enemmän ammatinharjoittamista kuin muuta, ja maksavat palkkani ruumiillisella ja sielullisella ystävyydellään. En voi valittaa koska saan enemmän kuin pyydän, mutta asiantila masentaa joskus, haluaisin kai enemmän.

Nina, on yksi heistä, ranskalainen nainen, johon tutustuin vuosi sitten uimarannalla koska huomasimme lukevamme samaa kirjaa. Keskustelimme kirjasta ja käsitimme sen tarpeeksi eri tavalla, että syntyi sen verran kinaa, että tutustuimme. Hän on kaltaiseni, ikänsä numerot unohtaneena ei vanha, eikä nuori, yhtä varauksellinenkin ja vasta kuudennella tapaamisella halusi mukaani sillä tavalla. Varasimme aina saman aurinkotuolin samaksi päiväksi rannalta lähtiessämme ja se oli kuin deittailisimme deittailematta.   

Nina sanoo, ettei etsi elämänkumppania tositarkoituksella, vaan tyydytystä sielulleen ja ruumilleen. Keskustelemme kaikesta ja koko ajan, hän on hyvä kokki ja ruoanlaittomme on kuin rakastelua. Yhteisen reseptin luominen kokeilemalla toistensa ideoita on intohimoista kinastelua aineksista, ja joskus kuin asentojen etsimistä yhä uusille nautinnoille maistelemalla samalla lusikalla.

Tietysti intiimi, erimielisesti näykkivä kiiman kaltainen, toiselta nipistelyä hakeva ystävyys keittiössä johtaa aina jossakin vaiheessa makuuhuoneeseen, usein kesken kaiken ja viimeistään, kun olemme nauttineet viimeisen tipan viinipullosta. Hänellä pehmeä hyvälle tuoksuva ruumis, joka osaa kaivautua kainaloon tunkeilematta. Kauniit ruskeat silmät elävät hitaasti ajatellen, mutta eivät unelmoi, ja katsovat tarkkaavasti ympäristöään kaiken huomaavalla tavalla. Muistutti entistä anoppiani.

Nina ei ole vulgääri halussaan, ei pitsisiä alusvaatteita, ei himokkaita kosketteluja; pelkästään sensuelli alastomuus ja pehmeät luonnolliset liikkeet. Hän sanoi, halussa, elämässä ja omassa itsessään ei ole mitään hävettävää tai mitään lisättävää, on vain oma itsensä. Hän on juuri tuollainen. Intohimoissaan itsenäinen ranskatar, joka on tunteissaan rehellinen itselleen ja ympäristölle, eikä peittele vaihtelevissa elämäntuulissa lepattelevaa liekkiään. 

 Ajoitus toimi aina hänen ehdoillaan ja seksi Ninalle on unenomaista sovittelua, jossa laukeamista venytetään uupumisen kynnykselle. Se on naimista koko nahkallaan, jolla löydetään solujen hellyyden ulottuvuus. Elämänlähde, jonka pinnassa onnen tunne kimaltelee hetkien väristyksien rypyttämässä hetkessä.

Hän ei voihki intohimossaan, vaan kiipeää kevyin henkäisyin kliimaksiin ja huokaisee syvään silmät suljettuina saatuaan orgasmin. Sitten hän tulee aivan märäksi ja pienet kouristukset hänen sisässään puristelevat laukeamaan, huone tuoksuu naimisen kemikaaleille ja munan sensuuriin yltänyt sperma tekee ruumiin reaktioissa hänestä naidun näköisen naisen. Huohotamme kiinni toisissamme hetken naurahdellen onneamme, kunnes jäseniemme paino palaa ja kierähdämme makaamaan vierekkäin märillä lakanoilla.  Hän käy läpi äskeistä intohimoista laukeamistaan ja katse verhottuna antaa sen levitä koko ruumiiseensa kuin miettisi joka solullaan kokemaansa nautintoa. Se on kaunista samalla tavalla kuin äiteys.

Emme puhu ja suutelemme pitkään märin huulin raukeudeksi sulanutta rakkautta, nukumme hetken. Heräämme ja kiihotumme uudestaan, mutta nyt rakastelu on erilaista, sielutonta ruumiiseen jäänyttä koskettelun himoa, jossa rajusti yhtyen halutaan itsekkäästi lisää kiimaista kiihotuspisteiden ärsytystä etsimään uuden masturboidun kaltaisen laukeamisen.

Se on kuin ainoa keino rimpuilla eroon hellyydentunteesta vaakutellen toisilleen, että kysymys oli pelkästä miehen ja naisen seksuaalisuudesta, ei muusta. Emme halunneet muuttaa elämäämme toiseksi mikä se oli, koska tiesimme ettei suhteemme kestäisi arkipäivän tuomien elämänmuutoksien seurauksia. En ole unohtanut Ritan antamaa opetusta.

Emme tiedä toistemme arkielämästä paljoakaan ja se on kuin tuonpuoleista, josta ei puhuta. Hän tietysti näkee, miten minulla on, mutta ei kerro omista asioistaan, häviää vain elämästäni kuukausiksi mitään ilmoittamatta. Emme ole edes vaihtaneet puhelinnumeroita.  Arvelen, että hänellä on rakastava mies ja perhe kotimaassaan, loma asunto jossakin alapuolellani.

Tapaamme aina rannalla. Olen lahjonut tutun rantavahdin ilmoittamaan hänen ilmestyessä paikalle ja kertomaan onko hän yksin. Se ei tarkoita, että vakoilisin, enkä aina edes mene tapaamaan häntä, koska ymmärrän, että välimatka välissämme on suhteemme vahvin side. Sielullinen addiktio, ja tapaaminen kuin unikon nuppu, jonka on annettava kehittyä valmiiksi ennen puhkeamistaan kukaksi, maltaa ihaillen kaunista, kunnes siemenkota on valmis antamaan kynnen viillolla huumaavan mahlansa täynnä kohtalon makuista nautintoa.

Kerran kuukaudessa, joskus useammin, joskus harvemmin hän tulee päiväksi tai kahdeksi luokseni.  Nautimme olostamme. Hän maalaa yhtä ja samaa taulua paksuilla väreillä, ja minä luen tai askartelen tietokoneellani, vaalimme intellektuaalista erityislaatuamme ilman ympäristön kriittisiä silmäyksiä. Olemme tarkalleen yhtä hyviä ja huonoja kuin kuvittelemme. Uimme yhdessä suvaitsevuuden meressä, kuin syvästi rakastunut toisiaan kaikessa käsittävä pari. Pelkään, että joskus taulu valmistuu ja suhteemme on silloin päätöksessään valmiina abstraktiona seinälläni.

Olemme aina minun luonani, emmekä liiku julkisesti missään tai koskettele toisten nähden edes ranskalaisin poskisuudelmin tavatessamme tai erotessamme julkisella paikalla.

Rakastamme toisiamme kaksi yötä ja yhden päivän, ja sitten hän kävelee taakseen katsomatta kivettämääni kilometrin pituista polkua kohti autotienviereen tehtyä parkkipaikkaa ja sinne tilattua taksia. Hänellä on edellisen kerran pyynnöstään istuttamieni lavendelinkukista taiteltu kimppu kädessään. Sanoo tekevänsä siitä hajuvettä. Nina ei halua, että saatan hänet taksiin, ja meidän yhteinen ulottuvuutemme onnelliseen aika-avaruuteen loppuu polun mutkan nielaistessa hänen keinahtelevaan lanteeseensa suuren kaktuksen taakse.

Helsingissä minulla on löyhäsuhde kustannustoimittaja Anetteen, jossa on enemmän ystävyyttä ja sielullista yhteenkuuluvuutta kuin ruumiillista väkevää intohimoa ja pariutumisen paloa. Olin tutustunut häneen aivan sattumalta erään kirjallisuusluennon yhteydessä, kun jäin kiinni ikävystyneenä luennon pitkäpiimäiseen sävyyn piirtelemässä hänen kuvaansa muistiinpanolehtiööni. Oli huomannut ahkeran taiteellisen työskentelyni jatkuvine vilkaisuineen. Hän halusi nähdä lopputuloksen ovella, kun olin poistumassa. Se oli kasvokuva ja hän piti siitä, eikä ollut vihainen ylimenevästä ihailustani. Pyysi mukaansa luennoivalle kirjailijalle tarjoamaansa kaljailtamaan läheisessä pubissa ja luvattoman piirtelyni jälkeen en voinut sanoa ei. Illasta tuli raskas, luennoinut kirjailija oli Anetteen rakastunut, mustasukkainen ja tappeluhaluinen. Ilta päättyi nolosti jokaisen poistuessa omaan suuntaansa. Kirjailija piti tönäistä omaan taksiinsa puoliväkisin ja antaa kuskille könttimaksu ja osoitteen minne viedä. Yritin Anettea mukaani, mutta tulin torjutuksi ja se jäi siihen, mutta olin illan kuluessa pyytänyt häntä Espanjaan ja antanut osoitteenkin. 

Anette

Olin unohtanut hänet, kun hän yllättäen ilmestyi Espanjaan, soitti ja halusi nähdä paikani, jota oli kehuskellut kotkanpesäksi oluttuvassa. Noin vain hän tuli elämääni ja jäi tietyin seurauksin vieraakseni, haki hotellistaan tavaransa asuen loppulomansa kuin paikan emäntä. Komenteli, touhusi ja antoi asunnolle naisenkäden luoman ilmeen. Hänen lähdettyään kirjoittelimme ahkerasti sähköposteja ja tapasimme kun kävin Helsingissä hoitamassa asioitani. Kolmevuotta sitten solmittu ystävyys piti yhä löyhissä ja lempeissä pauloissaan ilman tilivelvollisuutta muista suhteistamme.   

Minulla on nyt mieluisia naisvieraita entisestä elämästänikin tai yksi vieras, jos ollaan tarkkoja. Kustannustoimittaja Anette käy keväisin naimassa pois talvisin keräytyneen kiimansa. Hän ei sanojen mukaan halua jakaa ruumiintarpeittensa salaisuuksiaan muille kuin minulle ja dildolleen. Syksyllä hän käy hautaamassa talveksi kesän roihuun herättäneen libidonsa, sanoo korvaavansa sen auringon iltaruskon kaipuulla, jonka hän rakentaa kainalossani terassilla ja ottaa uuden kännykkäkuvan meistä ruskottavan horisontin laidassa tietokoneensa taustanäytöksi. Hän sanoo, että vanhan miehen rakastelun hidastelua ymmärtävä sordiino on iltaruskon kaltainen. Se on sopiva läheisyyden muisto talveksi, eikä siitä jää kiihkoista addiktiota kutisemaan haaroihin ja pystyy keskittymään taas työhönsä.

Psykiatrini sisälläni sanoo, että minua käytetään hyväksi. Ehkä, mutta en ole haavojaan nuoleksimaan jäänyt uhri. Minullakin on taka-ajatuksia Aneten suhteen Andalusia kuvakertomusten mahdollisena esilukijana, jahka saan jahkailtua sen valmiiksi.

Kuljeskelimme lauantai aamupäivisin kortteleissa, jotka eivät olleet tuttuja entuudestaan. Eksyimme usein, mutta tiesimme suunnan missä päin meri on.

Kapea katu rapistuneiden talojen välissä lemusi jokaisen asunnon kohdalla samalle. Valkosipulille, käytössä eltaantuneelle oliiviöljylle ja härskille rasvalle. Haju oli kuin synonyymi määrätynlaiselle köyhyydelle, jossa oli enemmän olemisen onnea kuin turhien tavaroiden yltäkylläisyyttä. Nälkää se ei tuntenut, jos oli syötävää yhdellä, niin sitä oli kaikilla.

Moottorivian saaneen menneen vuosituhannen mallia olevan auton kohotetun konepellin alle oli kokoontunut koko naapuriston miesväki isoimmasta pienimpään antamaan ohjeitaan, kuten hyvä tapa näissä kortteleissa vaati.

Kähärätukkaiset pikkupojat kyllästyivät nopeasti kinailevaan aikuiseen jahkailuun, kun käynnistymisen ihme viivästyi kaikista hyvistä neuvoista huolimatta ja starttimoottori vain rääkäisi joka kerta kun virta-avainta käännettiin lukossa.

Pojat alkoivat mieluummin potkia löysää jalkapalloa kadulla, kuten aina lauantaisin tähän aikaan heräämisen ja ruoan välissä, kun koulusta oli vapaata.

Joku isältään perityssä sinivalkoraitaisessa pelipaidassa oli vielä Maradona, koska uuteen ei työttömällä perheellä ollut varaa, kaikki muut olivat jo Barcelonan väreissä Messejä ja Neymareita. Tosin Neymareita jo pilkattiin koska Neymar oli muuttanut Pariisin PSG:hen ja pettänyt pikkupoikien sydämet opettaen maailman kavaluutta. Uusia paitoja toisilla nimillä saisi odotella ainakin seuraavaan synttäriin, ehkä jouluun. Muutama oli jo piilottanut rysityn paidan ja pelasi arki tavallisessaan, ja läpiajoaan kovaäänisesti selostaessaan oli jo Messi tai Suarez.

Suukopu auton ympärillä yltyi ja sormet rasvassa säädettiin sitä ja tätä, onnistumatta saamaan autoon eloa. Päätettiin kokeilla työntämistä, vaikka samalla tukittiin yhdensuuntainen tie kokonaan, koska puskuri puskuriin parkkeerattujen autojen välistä ei ohitukset onnistu. Liikenne on onneksi satunnaista, mutta kuten aina tällaisessa tilanteessa, ei mistään ilmestyy juuri nyt sinne pyrkiviä muutaman auton ruuhkaksi asti. Ne huudattivat kuorossa äänitorviaan hurjistuneena kuten maan tavat ja tottumukset vaativat.

Työntäjät eivät olleet aluksi mekkalasta moksiskaan, sekin kuului asiaan määrätyissä volyymin rajoissa. Mutta kun meteli vain yltyi ja ylitti siedetyn rajan muuttuen kysymyksestä vaatimukseksi, kääntyivät työntäjät yhtenä miehenä unohtaen haaksirikkoutuneen auton lievään ylämäkeen ja alkoivat uhkaavasti kiroillen lähestyä häiritsijöitä. Tämä katu on meidän, vaikka muuta ei olisikaan.

Tööttäilevät autoilijat ymmärsivät, että tämä oli yksi niistä kerroista, jolloin ei kannattanut vaatia liikaa oikeuksiaan, ja oli parasta pistää pakki päälle, sekä etsiä toinen vaihtoehto reittiinsä.

Sinivalkoraitainen kadun ainoa Maradona, vetäisi samalla hetkellä kaikella voimallaan tennareillaan palloon, ja se lensi upeana kaarena, läsähti pakenevan auton tuulilasiin kuin litistyvä kieltään näyttävä naamataulu.

Jahtaavien miesten uhkausten saattelema raivo purkautui hyväsyväksi naurunremakaksi yläripaa hipovasta nahkakuulan osumasta pakenevan auton kuskin naamankohdalle, jossa oli nyt hölmistynyt ilme.

”Meidän poika vetäisi”, sanoi joukossa mukana ollut isä ylpeänä.

Paras maali ikinä, ja hän olisi kadun poikien joukossa suurin sankari, ainakin viikon, ehkä koko kesän. Maradona oli taas paras ja kuin kadun riemu olisi yltänyt korjauksenalaisen auton moottoriin, hyrähti se iloisesti yskähtäen käyntiin.

Jossain avautui ikkuna ja äkäinen nainen huusi ”syömään ja heti”, se oli kaikille yhteinen merkki, kuin imaanin huuto minareetin tornin nokassa. Kaikilla perheillä tässä korttelissa oli sama aikataulu elämälleen. Peli oli puhallettu poikki juuri kun se oli makoisimmallaan – kuten aina.

Paikalle hälytetty poliisiauto saapui pillit ulvoen ja valot välkkyen, turhaan, kuten melkein aina.

Menimme kaupungin suurelle lauantaiselle kirpputorille ja Annette osti minulle vadin kokoisen halkaistun kalkkikiven, jonka sisässä  oli 40 miljoonaa vuotta vanha fossiili. Niiden molemmat osat painoivat useita kiloja ja venyttivät käsiäni kahdessa muovipussissa kuin niihin kiinnitetyt painot. Anette sanoi menevänsä viereiselle vihannestorille ja tulevansa kohta takaisin. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja ostaa jotakin hänelle, kuitatakseni saamani tonnin painoisen lahjan.

Aivan torin alkupäässä oli levällään parinkymmenen afrikkalaisten naamioiden kokoelma. Jotkut olivat ehkä aidosti vanhoja ja tarkoituksessaan käytettyjä, useimmat vain taitavia jäljennöksiä, joihin oli hiekalla hierottu patina ja oli melkein mahdoton erottaa aito epäaidoista.

Halusin ostaa Anetelle aidon ja jututin senegalilaista kaupustelijaa ja selvitin asiaani vetoomuksella. Hän etsi miehen ja naisen kuluneen näköiset naamiot ja sanoi että niihin hänellä oli museon antama autenttisuussertifikaatti, ja ne maksoivat paljon enemmän kuin muut, koska olivat vanhoja ja käytetty alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Hän vaati tuhat euroa kappaleelta, vitivalkoiset hampaat välkkyen pikimustassa naamassa. Sanoin, ”ei tule kauppoja, maksan  kaksisataa euroa kappaleelta ja tarvitsen kuitin aitoustodistuksien lisäksi ja sinun on näytettävä passisi, että nimesi täsmää näyttämäsi museon saatekirjeen kanssa”. Ihmeekseni hän suostui, jos sai viisikymppiä lisää molempiin. En ollut aikonut ostaa mitään näin kallista, mutta näin silmäkulmasta Anetten kauppakasseineen toisella puolella katua, enkä halunnut näyttää nuukuuttani ja löimme kättä päälle. Hän haki pyytämäni todisteet ja näytti passinsa. Otin kuvan passista, ja jos minua huijattiin se ei ainakaan johtunut varomattomuudesta.

Maksettuani vahdin tarkasti hänen käsiään miehen kääriessä naamioita sanomalehtipaperiin irvistys naamallaan. Olin ilmeisesti tehnyt hyvät kaupat. Anette tuli paikalle ja uteli mitä puuhailin. Sanoin enpä juuri mitään ja ehdin sujauttamaan ostokseni muovikassiin. Hyvästelin kädestä senegalilaisen ja kiitin sydämellisesti. Otin vielä kuvan hänestä, koska pidin miehestä.

Anettesta oli kiva liikkua yhdessä piilottelematta tunteitamme ja olimme kuin toisiinsa syvästi kiintynyt aviopari, joka teki kaiken yhdessä suotuen parinsa päähänpistoihin, olivat ne mitä hyvänsä.

Anette on kummallinen ja mielenkiitoinen nainen, jonka elämässä kaikki on järjestetty jonkun suunnitelman mukaan. Kuinka vain, hän osaa narrata vanhan miehen hetkeksi vireeseen ja jakaa itsetuntoa rituaalisella suhteella kaikkeen. Tunteet ovat lihan fantasiaa, hän sanoo. Pidän hänen älyllisestä avoimesta asenteestaan kaikkeen ja jos hänellä oli joku mielipide, oli se aina hyvin perusteltu, eikä hän ottanut kantaa asioihin, joista ei tiennyt tarpeeksi. Hänen kosketuksensa oli kypsännaisen itsevarmaa suhteeseen antautumista ilman ehtoja ja yhdessäolonsa on aina kokonaan yhteistä.

 En ole kertonut Anetelle Ninasta tai päinvastoin, eiväthän hekään kerro omista ihmissuhteistaan. Anette kuitenkin aavistaa, että minulla on ehkä joku. Etsii joskus tullessaan jälkiä naisvieraista, unohtunutta vaatekappaletta, vierasta hajuveden tuoksua vaateistani, mutta ei kysy ja rauhoittuu rakastavaksi tilapäisavovaimoksi. Ei osaa arvata, että minulla on Ninan tuoksu lavendelin kukissa, jotka olen kertonut istuttaneeni houkuttelemaan perhosia. Saan siten lähikuvia Facebookin kotisivuilleni upeasiipisistä vieraistani. Ihmettelee pää kallellaan kuivumassa olevaa puolivalmista taulua olohuoneen nurkan maalaustelineessä, sanoo, että olen lahjakas, mutta vähän liikaa naisellinen. En vastannut.  

Hänen lähtiessään saatoin hänet aina lentokentälle, tuijottelimme lähtöselvityksen edessä silmistä sanottavamme lukien, suutelimme ja hän meni jonottamaan vuoroaan päästä terminaalin turvallisuustarkastukseen jättämättä jälkeensä lupauksia tai yhteisiä suunnitelmia. Olimme taas vain pitkän välimatkan erottamia ystäviä kuten ennenkin.

Elämässäni on täten sekä ruumiillisen laiskuuden tuomaa harmoniaa, että luonnollista hidastuneen aivotoiminnan pianissimoa. Minulla on yrttitarhani ja kamerani, joita en kutsu harrastuksiksi, vaikka niihin ei liity hyötyä eikä osaamista, koska olen aina vihannut harrastus sanaa.  Elämää ei voi harrastaa, vaan pelkästään elää hetki kerrallaan.

Kirjoitin kerran mietelauseeksi: ”Mieli on aistimuksien antamien sähköiskujen luomaa aivokemian psykedeliaa olemassaolon lasilevyllä, kuin hippiaikojen projektorin lakanalle heijastama diskon seinä.”

 Kuollut vaimoni sanoi usein, etten ole hyvä missään, mutta paras kaikessa. Se oli hänen mielilauseensa, jota vihasin koska se oli totta.

Ranta

Toisinaan kun ikävystyn kiipeilemään hankalaa rinnettä jahdatessani villivuohia kauemmaksi istutuksistani, vuokraan rantamökin epämääräiseksi ajaksi lähistöllä pientä viinitilaa pitävältä kalastajalta, johon olin tutustunut ensimmäisillä yrtinkeruu matkoilla. Jose oli Ritan mukava veli, joka ei tiennyt intiimistä tuttavuudestani Ritaan, vaikka oli esitellyt meidät toisillemme. Mökin vuokraksi oli sovittu hyvä laatuinen viskipullo ja hintaan sisältyi kuljetus mökin hankalan sijainnin takia. Vuokraus alkaisi siitä, kun hänelle sopii viedä sinne, ja loppuisi, kun hänellä on aikaa hakea pois. Epämääräinen järjestely on aiheellinen, koska mökki sijaitsee katseilta suojaavien jyrkkien kallioiden välissä, autiolla, hienon hiekan ja rosoisten laavakarikoiden muovaamassa rantapoukamassa. Sinne pääsee turvallisesti veneellä vain korkeanveden aikaan, ja pelkästään kuukausina, kun kuu on lähimpänä maata. Silloinkin pitää pujotella vaarallisten karikoiden välistä reitin osaavan kipparin ohjaamana. Rannalta poistuminen on sitäkin vaikeampaa.

Jose tuli sovittuun aikaan ja noukki mukaansa tienvarresta monine nyytteineni. Tunnin päästä olimme jo merellä  aallokossa  puskevassa ikivanhassa kalastusveneessä, joka sihtasi rosoisten kallioiden väliseen väylään, johon ei ollut asiaa huonon sään aikaan. Josella oli aina purje valmiina vetäistäväksi ylös, jos moottori pettäisi, olisi vene silti ohjattavissa. Hän kehui tietävänsä miten pujahtaa läpi karikosta tuuli mistäpäin hyvänsä. On osattava merivirtojen suunnat ja kyetä lukemaan  merenpinnan liikkeistä niiden vahvuudet tarkalleen. Jos teit virheen tyrskyt armottomasti paiskaavat isonkin veneen hurjalla voimalla kallioihin ja terävät laavakivet repivät sen kylkiin ison reiän. Myrskyllä tai isojen aaltojen aikaan ei kannattanut yrittää koska se olisi varma tuho. Jose taputti rauhoittavasti polvea ja karjui metelin yli ”Minun rantani, ei hätää”. Hymyilin vain takaisin naama jäykkänä tuulesta.

Tiesin, että jos kävisi huonosti, vedenvaraan joutuneen uimarin merivirta veisi vastustamattomasti ulapalle kolhituttaan ensin parhaansa mukaan onnetonta hengiltä. Jose oli kertonut hyvin seikkaperäisesti ja kaikkine yksityiskohtineen jokaisen vaaran pahimmat seuraukset, koska se oli hänestä hauskaa, minusta ei. Siitä syystä olin hankkinut suojapuvut viime reissun jälkeen Norjasta tutulta öljyinsinööriltä. Sain ne lainaamalla suvulta lunastettua kesämökkiäni Saimaalla maksutta kuukaudeksi. Sovin ensin tyttäreni kanssa järjestelystä, joka osasi olla suuripiirteisesti nyrpeä. Sanoi vain, ”ja parhaaseen mökkeily aikaan, sinunhan on lainaa vaan, me vuokrataan muualta. ”

Hyvä kauppa sinänsä kymmeniä jollei satotuhansia kruunuja maksavista puvuista. Virallisesti ne olivat lainassa ulkomailla kuittia vastaan määräämättömäksi ajaksi. Lepytin tyttäreni lupaamalla siirtää mökin kokonaan hänelle.

Olimme valmistuneet kaikkeen, ja muistutimme Michelin rengasmainoksen miekkosia öljynporauslauttojen pelastuskumiveneiden kaiken kestävissä ja kelluvissa oransseissa suojapuvuissa. Jose oudosteli pukua aikansa, mutta puki sen päälleen surun pilkahdus silmissään. Isoisä oli menehtynyt karikossa, kun hän oli vielä poikanen, rantapalsta oli tuolloin vielä rannikon sodanaikaisten salakuljettajien pakopaikka. Salakuljetuksesta Jose ei kertonut tarkemmin, mutta isä sai ensimmäisen suuremman kalastusaluksen rantatontin tuomilla epävirallisilla tuloilla, ansaitsemiskeino, joka ei millään tavalla ollut erityistä näillä seuduilla nykyäänkään.

Rantautuessamme onnistuneesti hiekkarannan rasahtaessa veneenpohjassa. Veden kallioon syövyttämien piskuisten vierekkäisten onkaloiden suut tuijottavat kuin Famtomen pääkalloluolan tyhjät silmäaukot. Rannan toisella reunalla on nousuveden aikaan täyttyviä kallionkoloja,  joista patoamalla saa kalasumpun, tai merisuolan haihdutusaltaan. Pihapiirin lisävarusteita, joita olin edellisillä kerroilla oppinut hyödyntämään.  Joskus kauan sitten ehkä joku asui luolia polttaen nuotiota, koska niiden katoissa korkealla on mustuneita kohtia. Jose olikin asentanut luolan suuhun pitkittäin halkisahatun tynnyrin sadekelien grillausta varten, vetänyt tönönsä seinänvieressä olevasta aurinkopaneelien paristosuojasta johdon pienelle ilmanpuhaltimille joka riitti ohjaamaan savun oikeaan suuntaan ulosluolasta. Tuskin viritys toimi erityisen hyvin, mutta aioin kokeilla sadesäällä. Koko paikka oli outojen asioiden harrastamista varten tehty.

Ei ole vaikea uskoa paikalle epäilyttävää historiaa, merivirtojen ja karikoiden suojelemaa rantaa pakopaikkana, johon ei sinnikkäinkään jahtaaja yritä mereltä päin seurata pakenijaa. Toisaalta se oli loukku josta ei ollut helppo paeta jos tarvetta ilmaantui. Maan suunalta poukamaa suojeli satoja metrejä korkea pystysuora seinä, jonka ylös kiipeäminen oli hidasta ja hankalaa. Ylhäällä oli tasanne josta saattoi tarkkailla sekä rantaa että merta, josta todistuksena oli osin sortunut Dumasin kertomusten aikainen vartio- ja lennätintorni, jossa oli jäljellä sisiliskojen valtaama suuri tulipesä entisaikojen merkkitulille.

Tasanko oli kuin valtava kieleke tuhansiin metreihin kohoavan  vuortenrinteiden, ja meren välissä eikä sinne ollut helppo marssittaa joukkojaan, eikä merirosvoilla ja salakuljettajilla ollut vartiotornin asukista huolta, koska hänen ainoa tehtävänsä oli sytyttää viestituli torniin, jos näki rannikon muiden kukkuloille rakennettujen tornien savua jollakin suunnalla tai vihollisten sotalaivoja merellä. Suhde oli pikemminkin päinvastoin, ja torninvartija palveli kahta herraa kuten kuvitella saattoi, metsästeli villivuohia ja myi lihansa ja varoitti takaa-ajajista hyvästä hinnasta rosvoille, joilla oli varaa maksaa kymmenys saaliistaan ja kaupanpäälle lekkeri rommia.  Paikka saa keksimään sille historian ja Jose auttoi paikkaan liittyvillä taruilla. Koki kai velvollisuudekseen viihdyttää vierastaan.

Jose oli tuonut minut mökilleen ensimmäisen kerran näyttääkseen paikan erikoisuuden, koska tiesi että valokuvasin luontokohteita ja kirjoittelin Andalusiasta blogiini tai ehkä vain osoittaakseen ystävyyttään päästäen kaikkein pyhimpään paikkaansa.

Halusin heti ensimmäisellä kerralla jäädä pitemmäksi aikaa ja hän suostui pitkään epäröityään. Rannasta oli tullut pakopaikka minulle tyhjästä elämästä ja vaikka siellä ei tapahtunut juuri mitään oli se aina suuri seikkailu täynnä sisältöä.  

Satavuotta vanha laho, vaaleansiniseksi aikoinaan maalattu hökkeli seisoo haalean värisenä mustaa laavakalliota vasten. Se on enemmän harvaseinäinen varasto kuin asunto, mutta pärjään kyllä vähälläkin. Paksu, hevosen jouhilla täytetty patja on oikealla tavalla kova ja aina kuiva, tehden seinään naulatusta laverista kelvollisen sängyn. Peittona on kerroksittain Marokossa kamelinkarvoista tai vuohienvillasta veivattuja eri vuodenajoille tarkoitettuja peittoja, jotkut ohuita ja vilpoisia kesän kuumimpaan hetkeen, toiset talvea varten paksuja kuin matot, joiden alla on kohdun lämpö ja lujan syleilyn puristus.

Hataran oven eteen voi vetää alas rullattavan, tukevakankaisen vanhan laivapurjeen pitämään loitolla talvisin pohjamereltä asti saapuneen kylmän pohjoistuulen tai kesällä Afrikasta kantautuvat pölypilvet. Kaasulla saa lämpöä ja voi valmistaa ruokansa. Nuhruisella takalla voi loihtia hämärään tunnelman, jos haluaa tuijotella tuleen ja maanitella tunteenomaisia muistoja loimusta seurakseen.

Jose oli tyytyväinen, kun hankin edellisellä reissulla hataran mökin katolle aurinkopaneelin, enimmäkseen kai, koska se samalla tilkitsi sateella sisään vuotaneen reiän, mutta ymmärsi sen lisäarvoksi muutenkin. Perustelin hanketta Joselle sillä, etten luota kaasuun, koska nukahtelen lukiessani toisinaan kesken lauseen. Hän vain nyökytteli ja sanoi tee mitä hyvänsä röttelö on sinun, jos minä kuolen. Nauroimme molemmat ja hän sanoi hankkivansa uuden oven. Pyysin ettei minun takiani.

Aurinkopaneeli antaa tarpeeksi sähköä kännykän ja läppärin lataamiseen riittäen myös valaistukseen. Lukemista varten olen ripustanut lampun sängyn päätyyn ja toisen tulisijan edessä olevan puhkeilleen nojatuolin yläpuolelle, kirjoituspöytä, pöytälamppu ja kivikova pinnatuoli ovat ikkunan edessä toisiin tarkoituksiin. Olen oikeastaan aika tyytyväinen rujoon asumukseeni.

Nyt tämä oli jo viides kerta rantamökissä kolmeen vuoteen ja oli nyt meidän ystävyys juttumme, kuten joka vuotinen retki norjan tuntureille ruska-aikaan, jossa norjalaisella edesmenneellä vaimollani oli kasvirajan tuntumassa sukumökki. Olin perinyt hänen osastaan puolet ja antanut sen vaimoni mukavalle siskolle Selmalle kokonaan elinikäistä käyttöoikeutta vastaan, johon oli merkitty vain epämääräisesti ruska ja kaksi viikkoa talvella hiihtelyyn. Tosiasiassa olin tervetullut, milloin vain halusin, tekisivät tilaa mökkikalenterissaan aina kun tarvitsin. Tyttärenikin kävi toisinaan kesäisin samantapaisella sopimuksella. Vaimon muiden siskosten lapsilla oli omat mökkinsä ja lapseton Selma oli lunastanut muun suvun mökistä, eikä riitoja heidän takiaan enää ollut.

Oli supattanut viimeksi, että oli testamentannut mökin tyttärelleni ja vannotti etten kertoisi, ettei tieto lipsahtaisi lasten suusta sukutapaamisissa, ei halunnut päälleen sukunsa vihoja eläessään. Lupasin ja tunsin oloni jostakin syystä noloksi.

Jose viipyi aina päivän tai parin rannalla, poltimme nuotiota, halstrasimme kalaa, joimme hänen oman tilansa mainiota viiniä, jonka rypäleitä  olin ollut poimimassa kolmena sesonkina. Toisena  vuotenani olin saanut kokeilla sekoittaa itse useamman tyyppisistä rypäleistä puristetusta ja siilatusta mehusta oman punaviinini, enkä malttanut olla ujuttamatta salaa rosmariinia ja  sitruunamelissaa tiheässä kangaspussissa nimikkotynnyriini antamaan viimeisen silauksen omaan laatuuni.

Tämän vuoden viinijuhlilla oli juuri naimisiin uudelleen mennyt Rita mukana ja huomannut tynnyrissä nimeni, kun kuljimme joukolla tarkistamassa varastoa, tuli viereen, nipisti salaa pepusta ja kuiskasi korvaan, ”tätä viiniä jo maistoinkin”.  Kaksivuotta muhineena ja siilattuna viinini oli nyt pullorivistönä taloni alle tehdyssä pienessä kellarissa ja tietysti otin sitä  mukaan rannalle. ”Ei aivan kelvotonta, hyvä vuosikerta, hitusen outo maku, jokaisella tynnyrillä kai on aina omansa. Suihkutan ne ennen käyttöä joskus bergamottilla terästytyllä vedellä tasatakseni laadun samaksi, sinun tynnyrisi taisi unohtua”, oli Josen naurahtava arvio, kun hän maisteli viiniäni nuotiolla sardiineja hiukapaloiksi paistellessaan.  hiillos hohkasi punaisena ja kipunoidessa mustaa vasten luoden otollisen tunnelman maistelulle. Vastasin, ”Sinun on tietysti paljon parempaa, taidat olla kuin pontikoittensa paremmuudesta kinastelevat serkkuni, jotka kärttävät tuomariksi, eikä uskalla valita kummastakaan, sitä paitsi ei ole ihmisen juomaa ja valehtelee kehuu kumpaa vaan”, Josea nauratti ja maiskutteli kuuluvasti joka kulauksella. En kertonut yrteistäni, joka tosiaan maistui viinissäni tuoden mieleen miedon hajuveden, tuoksuukin. Selvä moka.

Kiipeilimme aina yhteisellä rantareissulla eri reittejä ylös vahtitornin tasangolle, vehreälle kivimuodostelmien ympäröivälle puskaiselle kaistalle entistä merenpohjaa, josta maa kohosi edelleen yli tuhannen metrin korkeuteen autiona ei kenenkään maana. Jose ampui joka kerta nuoren villivuohen, joita kurkisteli sieltä täältä kallioiden kielekkeiltä, paikoissa joihin ei luulisi olevan mahdollista päästä lainkaan. Vaanittiin vasten tuulta suuren kiven takana tunti, ehkä kauemminkin. Pamaus raikui pitkään kalliomaastossa, kun luoti jo oli tavoittanut eläimen sydämen, vuohi nytkähti, seisoi hetken jalat jäykkinä ja kellistyi sitten elottomaksi möykyksi tantereeseen. Josella oli kiikaritähtäin pyssyssään, koska piti tärkeänä osua oikeaan kohtaan yhdellä laukauksella, ettei eläin kärsisi turhaan.

Puskat rahisivat pakenevista eläimistä, valutimme veren kilistä ja raahasimme ruhon sitten jyrkänteen reunaan, josta laskimme sen kiipeilyköydellä rannalle. Seurasin sitten perässä liukuen alas, Josen kiipeillessä perässä rullaten köyden mukaansa. Palattuamme rannalle nyljimme vuohen, poistimme sisälmykset, ja täytimme ruhon tuomillani yrttipuskilla hieroen ensin sisäontelon huolellisesti oliiviöljyllä, rakeisella merisuolalla ja muhennetulla kuoritulla valkosipulilla. Vuohen ulkopintoja varten meillä oli liekeissä sulatettua tirisevää, savunmakuista sianrasvaa ämpärissä, johon puristin jatkeeksi tuubillisen tulista sinappia, murskasin kokonaisen valkosipulin ja lisäsin viiden sortin jauhettua pippuria reilun ripauksen.  Sotkun levittämiseen varamaani pitkävartinen maalipensseli nauratti Josea, ja hän edotti sen vaihtamista maalarinrullaan. Itse hän kasteli pyyheliinan kuumaan rasvaan ja rukkaset käsissä hieroi sen elukan kylkiin. Tippuva rasva lehahteli liekeiksi hiilloksessa, johon lisäsin hitaasti pienellä liekillä palavia paksuja juuria, joita Jose oli tuonut vuosia sitten laivalastillisen, ja riittäisi säästelemättä koko hänen eliniäkseen. Pätkittyjä, punaisenruskeita juuria oli kaikkialla, liiterissä, vanhassa veneessä, talon takan isoina pinoina pressujen alla.

Hän katseli aikansa touhujani avustamatta sen enempää, hänen oli lähdettävä ja pyysi auttamaan veneen vesille Hänellä oli kiire, ilta hämärsi ja karikko ei olisi enää pitkään sallivimmallaan. Kertoi vetävänsä  kotimatkalla käsikäyttöistä sardiinitroolia, kun oli kerrankin tilaisuus harjoittaa isältään oppimaansa ammattia. Se, että hänellä on myös iso ja moderni kalastusalus, jossa oli kaikuluotaimet, kalaparvien houkutuslaiteet, automaattinen fileeraus- ja pakkauslinja, pakasteruuma ja osaava miehistö, ei hänen mukaansa ollut kalastamista vaan teollisuutta. ”Adios, nähdään” hän huikkasi, kun vesi oli vesillä, sai moottoriin eloa ja lähti luovimaan meriviroissa moottorin ulvahtaessa toisinaan potkurin noustessa vedestä tiukassa aallokossa.

Jäin paistelemaan vuohta omin nokkineni.

Jose oli ennen lähtöään pyytänyt mukaansa kahdenviikon kalastusreissulle baskirannikolle kokiksi, ”saisit palkkaakin, jos olisi onnea. Siinä olisi sinulle nahat käsistä raapivaa arkiromantiikkaa, keikuttaisiin Biskajalahden aalloilla ja hilattaisiin verkkoja, sinä paistelisit tyrskyissä pojille munia ja makkaroita, hei o hoi ja rommia päälle.”  Vastasin vaisuna yskääni merkityksellisesti röhien, ettei minusta ollut sellaiseen. Nauroi pilkahdus silmissään ja kiitti viskistä, veisi pojille terveisiä. Olin tehnyt muutaman lyhyemmän miekkakalareissun ja tunsin porukan, mukavan hulluja kaikki. Pitivät minua itseään tyhmempänä onnellisten sattumien lellikkinä hyvällä syyllä. Hyväksyivät kuitenkin synnynnäisen hölmöyden takia, sellaisesta virkoaa ronskin hellää kaveruutta, jossa naljailu on ainoa ymmärretty kieli.

Yksin jäätyäni asetun aloilleni ja ensimmäisinä iltoina säpsähtelen tämän tästä ulkona kuuluvia rasahduksia tai huoneen nurkkien narahduksia, vähäinen valo saa kuuloaistin herkistymään ja yksinäisyys oudossa ympäristössä saa vaistot hereille. Meren kohina tyynnyttelee nousten ja laskien. Hyssyttää ja kuiskaa jotakin laineen osuessa karikoihin, tai huokaisee kuuluvasti ison aallon hajotessa rantahiekkaan. Tunnelma on kuin, oma aineeton ulottuvuus irrallaan kaikesta. Se täyttää koko huoneen, ja joskus se on kuin tapahtumien uhka. Toisinaan kuin ohjaava kaitselmus, usein vain virtuaalimaailmankaikkeus johon mielikuvitus tuo outoja maailmoita alitajunnastaan. Maailmoita, jotka ovat kuin kaikuja evoluution perimään tallentamista kollektiivisista jälkikuvista, ja jääneet primitiivisten viettien ja vaistojen tavoin DNA-rihmaan muistuttamaan juuristaan. Ajan amputoimien ruumiin ja sielun ominaisuuksien haamuja, vaikka suoranaista tarkoitusta niille ei enää ole. Ääniin tottuu nopeasti ja toisen yönä lopettaa kuuntelemisen.

Ainoa kulkuväline Josen mentyä on rannalle vedetty rapistunut suuri vene, jolla voi hädän tullen yrittää päästä avomerelle, vaikka se tuskin pysyisi pinnalla edes tyvessä vedessä. Isoa puuvenettä en saisi veteen yksin, vaikka miten yrittäisin. Se on Josen ensimmäinen oma vene ja säilynyt kalastajanuraan liittyvänä nostalgisena esineenä ja saanut vanhuudenkotinsa täältä ilman ajatusta, että vuotava rotisko palaisi vielä joskus mereen.

Tuvan seinälle on ripustettu kartta merivirroista, vedenalaisista kareista sekä yksityiskohtaiset ohjeet miten reivata purje ja kiinnittää kuurissa säilytetty perämoottori paattiin, miten päästä karkaamaan rannan vesimassojen vahvasta imusta. Niiden alla on isoilla kirjaimilla varoitus, että ei pidä yrittää poislähtöä veneenrotiskolla ilman kuolemanhätää ja silloinkin vain, jos satelliittipuhelin ei toimi. Kannattaa myös ennen uhkarohkeita suunnitelmia yrittää saada apua ampumalla hätäraketteja.

Proosalliseen ironiseen sävyyn annettu varoitus, ikään kuin alleviivaa sitä totaalista yksinäisyyttä, joka rantapalstaan kuuluu lisäarvona. Osaan arvostaa hankaluuksia, jotka takaavat rauhaa ja henkilökohtaista vapautta olla niin kuin  haluaa. Elellä olosuhteiden armoilla omilla päätöksillään oppien olemisen ehdot virheistään, ehkä löytää yksinkertaisesta elämäntavan ja ajatusmallin, joka toimisi muuallakin.

Kuolemanvaara on muualla suurempi, ja jos niin kävisikin, tuskin on parempaa paikkaa kuolla kuin täällä. Talon lattian alle on kaivettu maakellarin säilykevarasto, hyllyllä brandypullo paikallista kotikeittoista, jossa on itse tehtailtu etiketti ”Vain lääkinnälliseen tarpeeseen”, vieressä lääkelipas, jonka kattava kipulääkitys riittää lopulliseksi kivuttomaksi saattohoidoksi vaikka norsulle, jos olisi pakko luovuttaa.

Mukanani on iltoja varten sadoilla kirjoilla ladattu lukulaite ja muutama resuiseksi käännelty paperinen klassikkopokkari, jotka luen yhä uudestaan kuin ensimmäistä kertaa niiden muuttaessa sisältöään kokemusten kasvaessa. Jotakin tuttua, josta peilautuu uusi näkemys, kuin iän muuttamat kasvot peilissä.

Haluaisin kirjoittaa novellikokoelman Andalusialaisista tunnelmista, lyhyitä kertomuksia, vähäeleisistä pikkutapahtumista, joissa on merenhajua, Sevillaa ja auringonlaskua. Valokuvamaisia otoksia asioista, joilla on hetkellistä merkitystä. Olen yrittänyt, mutta en ole ollut tyytyväinen tuloksiin ja ilo kirjoittamiseen on poissa. Yritän saada eloa luomiskutsuun koska ympärillä on kaikki mitä haluaisin novelleihini ja tarvitsee vain kertoa sellaisenaan sen minkä kokee. Se on kuitenkin kuin yrittäisi puhaltaa eloa nuotion kastuneissa puissa, tuloksena sakeaa savua ilman kipinää, josta leimahtaisi liekki. Voin kuitenkin paremmin täällä kuin missään.

Valokuvaan, kamera ei valehtele ja onnistunut kuva osaa parhaimmillaan näyttää ajatuksen, ja herättää mielleyhtymiä poraten syvälle alitajuntaan kuin abstraktimaalaus. Kuun vaihteessa nousuvesi alimmillaan ja karikot paljastavat enemmän reikäisestä ruumiistaan. Kuivuessaan merenalla olleet laavapinnat saavat suolaraitojen piirtämiä pilvimäisiä kuvioita, jotka muistuttavat erilaisia tuttuja hahmoja, mutta säilyvät sellaisina seuraaviin sadepäiviin. Kallioiden moniväriset kyömyiset muodot, ovat paikoin kuin kivettyneitä hiekalla makaavia lohikäärmeitä. Otan valokuvia ja aion tilata parhaasta otoksesta kangaspinnalle suurennetun taulun olohuoneeni luonnonkivistä muuratulle takaseinälle.

Pidän aalloista, kun ne kohoavat vuorenkorkuisiksi, särkyvät jyhkeisiin kallioihin ja yltävät lopuksi rantahiekalle ja tuovat kaikenlaista roinaa rantaan. Vetäytyneessä vedenrajassa lojuu sitten kaikkialla simpukankuoria ja aaltojen heittämä suuri, käyristynyt puunrunko, jonka meren sileäksi hiomassa mutkassa on mukava istuskella ja katsella ympärilleen. Kaikkeni ponnistaen onnistun raahaamaan sen tulevan nousuveden ulottumattomiin ja olen saanut uuden mielipaikan erakon elämääni. Sitä paitsi sen kiemurtelevaan latvaan voi levittää sukkansa ja muut vaatekappaleensa kuivumaan. Harvinaisempia rantahiekkaan jääneitä simpukankotiloita kerään tulipesän hyllylle ja otan parhaat mukaani lähtiessäni.

Tuoretta ruokaa hankkiakseni kalastan pitkävapaisilla rantahiekkaan juntatuilla ongilla, täkynä rasvapalloja. Joskus kiipeän halkeaman kautta tyrskyiselle kielekkeelle uistelemaan tietäen etten saa mitään. Mustat merimetsot istuvat kauempana rosoisilla luodoilla päät ylpeästi koholla ja levittelevät pärskeissä kastuneita siipiään tuulta vasten kuivumaan. Pidän niiden järkkymättömyydestä istua paikoillaan kovassakin tuulessa. Olemme samalla asialla.

Saan ongillani toisinaan muutaman ison ahvenen kokoisen valkolihaisen kalan, joita en tunnista. Kasaan ajopuista nuotion, joka pelmahtaa liekkeihin ensiyrittämällä. Aurinko on jo laskenut ja siniharmaa savu kiemurtelee kohti tähtiä. Valmistan kaloistani aterian, poistan sisälmykset, raaputan silmut, pudistan huolellisesti ruodoista, voitelen vatsat oliiviöljyssä kastelulla merilevällä, hieron karkeaa suolaa kylkiin ja sullon viiltämiini haavoihin mietoa öljyistä yrttiseosta. Yhden kalan säästän maustamattomana kalakeittoon, johon olen kahlannut lisäkkeeksi kallioiden välistä kiveen tarrautuneita merisiilejä ja mustakuorisia simpukoita. Liekkien hiipuessa hiillokseksi ujutan paistokalojen läpi veistelemäni puutikut  ja asetan ne kypsymään pystyasentoon kuin loimulohen.

Onneani prosessoidessani kliimaksiin mietin ääretöntä kaikkeutta, jossa kaikki tapahtuu yksityisen ajan ja paikan hetkinä erillään toisistaan, mikä minussa tai mikä ihan vieressä, mikä jossakin kaukaisessa galaksissa näkökenttämme ulkopuolella. Mitäköhän materiaa lienee onneni tunne tai ajatusta kielelliseksi tajuksi rakentava järki. Koen  haikeaa kaipausta yhtyä selittämättömään ja ymmärtää sitä sisältäpäin älyllisenä tunteena kuin osana kaikkeuden hologrammia, jossa jokainen piste sisältää tiedon kokonaisuuden kaikista muista osista ja selityksen miten ne liittyvät toisiinsa.

Karu ranta eristyksissä kaikesta toimii,  ja mietiskelyssäni on hyvä, lohduttava ja elämään kehottava tunne.

Kalat valmistuvat ja maistuvat hyvältä mutta hitusen liian suolaisilta, ja saavat kaipaamaan loputtomasti makeaa, ohranmakuista kotikaljaa. Se on sammuttamattoman janon makua. En saa alas kurkustani palakaan ja haen olutta kumoten pullollisen yhtä soittoa nieluuni. Pensselöin kalat vedellä ja annan niiden kuivahtaa halstarissa hetken, tuoksu avaa nälän ja ahmin erotellen suussani lihat ruodoista Saimaan rannoilla opituilla taidoilla, ruotujen tippuessa suupielistä rinnuksille. Onnella on monta ilmettä.

Olin lähtiessäni ladannut kännykkään äänikirjoja ja musiikkia koska ranta on signaalikatveessa, eikä suoraa yhteyttä muuhun maailmaan ole kuin satelliittipuhelimella hätänumeroon äärimmäisessä hädässä.  Jose viipyisi viikkoja kalastumatkallaan Atlantilla, eikä kukaan tulisi hakemaan ennen sitä ilman erityistä hälytystä. Hän hymähti, kun iloitsin siitä, että karikoiden suojaama ranta oli kokonaan omani, eikä tyrskyjen ja vahvojen merivirtojen välistä kulkevaa ainoaa reittiä osannut kuin harva ja uskalsi käyttää vain yksi. 

Meri on armoton osaamattomalle ja useimmat kiersivät kaukaa karikkoisen rannikon, koska koko rantaviivaa oli varjostettu merikartoissa vaaralliseksi kaiken kokoisille aluksille. Voimakkaat merivirrat, korkealle kohoavat tyrskyt ja palaava vesi tekivät merestä jatkuvien tsunamien vellovan ja pärskyvän näyttämön. Toisinaan ulapalla näki harmaina siluetteina Gibraltarin salmen kautta Välimerelle seilaavia suuria rahtilaivoja ja risteilijöitä, pieniä kalastusaluksia ja maailmaympärysseikkailua tekeviä purjeveneitä. 

Meri on jo neljättä päivää grazy, kuohuu ja kohisee yöt ja päivät, korkealle kohoavat aallot kiertyivät päivisin vaahtopäisinä vihreinä kalvoina valon kuultaessa himmeänä niiden läpi. Kaikkialla lepattaa ja liehuu, paukahtelee ja rasahtelee, puuskahtelevat ilmavirat ohjaavat lokit vastoin tahtoaan, milloin minnekin. Lähelle karikoita uskaltaneen purjeveneen purjeista näkyy aaltojen välistä vain purjeiden yläosa.

Haen kolhitun kannettavani ja alan kirjoittaa päiväkirjaani, joka kertoo aina jostakin muusta kuin kuluneesta päivästäni. Taustalla on meren nouseva ja laskeva kohina, tuulen voimistuessa ääni vahvistuu asteittain kuin Ravelin boleron teeman toistuvassa melodiassa, joka hiipii aluksi kohti finaalia, myrskyä, jota ei voi välttää. Sotajoukko marssii ja lähestyessään anturoiden ääni vahvistuu ja määrätietoisesti se kulkee kohti tuhoaan yhä painavammin askelin, rummut pärisevät tahtia kuin verisen taistelunhurmaan hypnotisoiden, taisteluun, jossa odottaa sankaruuden sijasta vain julma kivulias kuolema, ja silmiä kaatuneilta nokkivat mustat korpit.

Mielleyhtymät kuin sinne tänne poukkoilevia valveunia, joissa orastaa masennus.

Talven mittaan olin kyllästynyt kävelemään aina samoja reittejä pienessä havupuumetsässä jyrkkien rinteiden välissä, toistamaan samoja rituaaleja aamusta iltaan kuin pakkomielteisiä velvollisuuksia itseään kohtaan.

Ikävöin nuoruutta, junanikkunaa, jossa on ohi kiitävä yksityiskohtien viiva, joskus vuori tai metsikön reunustama peltoaukea sesongin väreissä. Maisemia, jotka jäävät jälkeen ennen kuin ovat ehtineet syöpyä tajuntaan nimellisiksi paikoiksi. On vain liikkumisen tunne aina vaan poispäin tai eteenpäin, mielentilan mukaan syynsä valiten. Matkaamista jossa pysähdys asemalle on aina mahdollisuus. Usein ainoan kirkkonsa ympärille pakkautunut talorykelmä kujillaan toisiaan vahtivaa ihmiselämää. Ehkä sillä on joku nähtävyys tai oma juusto, ehkä vain siellä käväisseen suurmiehen jättämä jälkikuva seinään ruuvattuna plakaattina. Jokaisella kuitenkin joku syy, joenmutka tai aurinkorinne, solmukohta jollekin entiselle tai nykyiselle.  Junan nytkähtäessä taas liikkeeseen on paikkakunta jo unohtunut.

Teen ajatuksien virtuaalimatkoja paikkoihin, joissa olen joskus käynyt. Useimmat yksityiskohdat ovat jo unohtuneet ja jäljellä on vain koetun tunnelma vanhojen valokuvankaltaisina ajan haalistamina muistikuvina vuosiluvut unohdettuina. Tarkennan joskus muistia ja mielikuvitusta etsimällä internetistä  niihin tietoja ja kummeksin aina, miten jäin paitsi tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Vanhuus ja vanhanaikaisuus eivät ole synonyymejä, vaikka ennakkoluuloiset, vielä mielessään kuolemattomat nuoret luonnostaan niin luulevat. Olkoonkin, että vanhuksen rapistuneiden aivojen sisältö on hatariin muistikuviin perustuvaa ja subjektiivisilla ajattelulla käsiteltyä mututietoa, jonka esiin hakemista hankaloittaa unohtamisen lisäksi signaalien hitaus. Tällainen inhimillinen iän tuoma aivotoiminnan heikkous on onneksi jo aikaa sitten syrjäytetty laitteideni digitaalisella tietojen tallennuksella ja faktaa verkosta etsivillä tekoälyjen algoritmeilla. Tietopankit eivät osaa ilman käskyä unohtaa, eikä tietokoneet kokea univelkaa tai mielenvikaisuutta, vaikka oikuttelevatkin joskus, saavat virustartunnan tai kuukahtavat kokonaan vanhuuttaan hellesäässä ihmisen tavoin.

Kuuntelen myöhään yöhön sängyssä äänikirjaa, scifiä täynnä tietotekniikkaa ja tekoälyä. Äänikirja on varmempi ja nopeampi kuin paraskaan unilääke, ja jos en nuku tarpeeksi, on koko seuraava päivä pilalla ja joutilaalle jäljellä olevista päivistään tarkkaa lukua pitävälle eläkeläiselle se on pahempi asia kuin mikään muu.

Äänikirja on kuin lapsena luettu iltasatu, jossa on tuo utuinen hetki ennen nukahtamista, jolloin mieli häipyy sisälle satuun ja jatkaa sitä unissaan alitajuisilla mielleyhtymillään. Joskus se johtaa koettuun elämykseen, jota ei ole ymmärtänyt ja säilönyt sen itseensä kuin kysymyksen, jolle etsii tiedostamatta vastausta.

Luen myös paljon, ja lituskassa lukulaiteessani on koko lähdekirjastoni, kirjakauppani ja kirjahyllyni, ja sen näyttö toimii mustavalkoisen paperin tavoin valoon reakoiden, pariston kestäessä kuukausia.

Olen ollut rantamökissä tarpeeksi kauan, etten enää laske päiviä tai katsele kelloa ja on vain laitteiden paristojen virran prosentit varoittamassa latauksentarpeesta välittämättä planeettojenliikkeistä tai kellonlyömistä. Nukun kun nukuttaa, syön kun nälättää, sää päättää vaatekerran, peseytyminen on muutama uintiveto aamuin illoin meressä ja joskus saippuoituna sadevesitankin suihkun alla. Olen erakoksi aika siisti. 

Tarkistan tänään kuitenkin kännykän kalenterista päivämäärän, koska mukana tuotu herkkuruokavarastoni alkaa olla lopuillaan ja huomaan olleeni yli kuukauden rannalla. En ole huolissani, kaikki toimii yhä, ensimmäiset tomaatit hätäpuutarhassani punertavat, salaatinlehdet ovat jo jäniksenkorvien kokoisia ja merestä saan kalaa ja äyriäisiä enemmän kuin jaksan syödä, aurinko antaa vitamiinit, ja sateet vettä. Sitä paitsi minulla on aurinkopaneeliin kytketty paristopaketti, joka varastoi hyvät päivät pahojen päivien varalle ja suolan poistava merivesisuodatin, jossa on bakteerit tuhoavaa hopeaa toimii yhä. 

Noin viikon päästä inventaariostani ja kolme päivää viimeisestä suklaapatukasta herään satelliittipuhelimen soidessa, Josen ääni puhelimessa ” Kerää kaveri kampsusi kasaan ja sulje mesta, tulen parin tunnin päästä hakemaan, kastele varmuuden vuoksi kaikki tulipesät. En voi puhua pitempään, satelliitti puhelu maksaa satasen minuutti, nähdään”. Sanoin, ”Selvä, boss”, suljin puhelimen ja ryhdyin keräilemään tavaroitani. Sivilisaatio kutsui ja olin varma, että sen toteutuva kvanttifysiikan sisältämä statistinen tavallisen näköinen todennäköisyys tulevaisuutenani olisi vaativa, mutta myös paljon antava. Eilen olin aikonut pyytää saada olla kauemmin, mutta tänään olin iloinen tietäen pääseväni saunaan.

Seminaari

Tienvarressa vinona ja hyljätyn näköisenä törröttävä postilaatikko on tyhjillään vuodesta toiseen, mutta tarkistan sen joka kerta ohi kulkiessani, koska se tuo mieleeni entiset viestityksen hidaskulkuiset ajat jolloin vastauksensakin sai viivytellä harkituksi.

Suureksi yllätyksekseni siinä oli suurikokoinen kirje jonka postimerkkien paljous ja kirjausleima kertoivat, että sen oli haluttu tulevan perille. Istuin postilaatikon vieressä olevalle suurelle kivelle jonka tehtävänä oli tukkia ajoneuvoja pääsemästä polulleni ja avasin kirjeen. Se oli kutsu esitteineen San Sebastianiin tekoälyseminaariin. Mukana oli pienempi kuori jossa oli kuvallani varustettu muovinen osallistujakortti silkkisine kaulanauhoineen. Olin kovasti ymmälläni, nimenikin oli kirjoitettu oikein. Kutsukirje oli painettu hienolle paperille ja siinä oli San Sebastianin yliopiston logo, sekä laitoksen johtajan koukeroinen käsinkirjoitettu allekirjoitus. Jopas jotakin, Birgitan pirullisia juonia henkeni menoksi.

Aikaisen täyseläkkeeni ehtoihin kuului joitakin edustusvelvollisuuksia, joista yksi oli osallistua harvakseen pyydettäessä tekoälyä koskeviin seminaareihin, koska minua pidettiin laitoksen ainoana kasvona tekoälyn ja ihmisälyllisyyden välisten suhteiden tutkijana. Sain sen arvon, julkaistuani lyhyen kirjasen aiheesta, jossa oli kolme alan lehden pyynnöstä nimissäni tehtyä artikkelia muutama vuosi ennen eläkkeelle lähtöäni pönkittääksemme mielikuvaa, että instituuttimme seurasi aikaansa. Se liittyi samalla instituuttini julkaisuvelvoitteisiin arvostetuissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa, jota edellytettiin valtionavustuksiin, EU-rahaan ja yksityisten rahastojen suopeuteen. Elettiin aikaa, jossa pelkkä tekoälyn maininta avasi lompakoita, oli ala sitten mikä hyvänsä. Ihmiskunta ikään kuin odotti tuhon partaalla tekoälyllistä ihmettä paikkaamaan epäonnistumisensa hallita maapallon elämää järkevämmällä tavalla mihin ihmisaivot pystyivät. Harhakäsityksenä asia kiinnosti psykologisesti, mutta neurologiassa ja aivokirurgiassa sillä oli merkitystä myös avustavana metodina parantaa operointitarkkuutta ja seuloa valtavasta määrästä tutkimustuloksia sopivinta tietoa luomaan parempia käytäntöjä ja siivittämään laitosten omaa tutkimusta.

Nuhruisena viikkojen lika ruumiissani iso resuinen reppu selässäni en tuntenut itseäni edustuskelpoiseksi edes pieneen lähikauppaan ylös ajaessamme, saati osasin nyt kuvitella itseäni johonkin seminaarin avausjuhlallisuuksiin. Olin ja halusin olla vanha, nuhruinen ukko omissa oloissani. Olin tehnyt sen selväksi kaikille tuntemilleni ihmisille, vaikka jotkut naiset ilmeisesti pitivät sellaisista ja hakeutuivat vanhan miehen hajuihini ja kärttyiseen seuraani. Pohdin kutsua koko patikkamatkan tuvalleni tietäen etten voisi kieltäytyä niin kauan kuin viimeinen sopimusehto oli täyttämättä. Se helvetin valmisteilla oleva päätösteos, kirja joka oli kuin bumerangi. Sen uudet versiot palasivat kohta lähetettyäni uusilla korjauksilla. Tahallista kiusantekoa sillä olin antanut kaikki valtuudet entiselle assistentilleni tehdä ja toimittaa se valmiiksi ilman minua, mutta sekään ei kelvannut Birgitalle jonka itse olin kammennut laitoksen johtajaksi. Kosti kai sitä, kunnes olisin haudassa tai sitä etten ollut halunnut mennä naimisiin sen kanssa vaimoni kuoltua syöpään.

En ollut alan muutamaa hätäistä kurssia ja kansainvälistä seminaaria enempää asiantuntija ja aiheesta julkaisemamme kirjakin oli ohutta yleistä googlattua faktaa, johon pienellä tiimillä oli haettu asiantuntijoilta tekoälyä ja erityisesti koneoppimista koskevia tarkistuksia, sekä välttämätön lopullinen hyväksyminen. Prosessin aikana vuokrasimme tehopalvelimilta suorituskapasiteettiä ja saimme Aalto-yliopiston tekemään simulaation psykoanalyyttisesta istunnosta, jossa koneoppiminen etsi ilman ohjeistavia puuttumisia koehenkilöiden mielestä kuvioita, jotka sopivat tunnettuihin teorioihin persoonallisuustyypeistä. Se sai ainakin tiimimme epäilemään omia kykyjään, mutta tekoälyn tekemät oudot oire yhdistelyt ja johtopäätökset kuitattiin vitsaillen koneoppimisen mielenhäiriöksi, vaikka ajatus sen ylivertaisuudesta kyti ja sirisi aivokuoressa kuin onnistunut manipulaatio. Se oli oikeasti fiksumpi yhdistelemään asioita uudella tavalla ja ilman ohjaavia ennakointeja, mutta jätimme sen suuntaiset mielipiteet pois julkaisustamme.

Varhaiseläkkeelle ajan mullistuksista karanneena en pohtinut muuta kuin itseäni ja kehoni vanhuudenvaivojen kuiskailuja. Olin jo unohtanut koko julkaisun, joka vedettiin esiin johonkin outoon rahoituskuvioon ja minut syyllisenä painostettiin tekoälyseminaariin Donastia San Sebastianiin. En ollut mitenkään valmis mihinkään sellaiseen erityisesti koska en ollut lainkaan tekoäly asiantuntija, pikemminkin päinvastoin tietämättä niistä oikeasti juuri mitään ja luottanut niitä sivutessa aina toisiin.

Taivaltaessani mökilleni painavan repun ja huolien kumaraiseksi köyrimänä ajattelin enää vain kahta asiaa, saunaa ja sänkyäni. Nukuin ja torkuin, hoipuin terassituolin, sängyn ja saunan väliä muutaman päivän saamani kirje hylättynä keittiönpöydälle. Söin välillä itsesaalistamiani kaloja ja äyriäisiä, tai viistin suikaleen ampumani vuohen kylkipaistista, ja pala palalta totuttelin taas vallitsevan sivilisaation vaatimuksiin. Lopulta palasin kirjeeseen ja tutustuin esitteeseen, sekä soitin tulikivenkatkuisen puhelun Birgitalle, joka kutsui rakkaaksi mörökölliksi ja lupasi että seminaari olisi viimeinen palvelus, saisin kirjallisen vahvistuksenkin, että sopimuksemme loppuehdot oli täytetty eikä laitoksellamme olisi en vaatimuksia suhteeni. Vapaaehtoisesti voisin tietysti jatkaa laitoksen nimissä tehtäviäni ja saisin palkkiotakin, jos se palvelisi jotenkin sen imagoa.

Paskat minä, vastasin, ja Birgitta suuttui käskeväksi, seminaariin menet joka tapauksessa vaikka paareilla tai saat lakimiehet ovellesi. Oli pakko taipua taas kerran.

Onnekseni oli, että sain seminaarista eri korvauksen kuninkaallisine ylläpitoineen eksoottisissa ympäristöissä. Haittana oli valmistelujen suuri työmäärä koska joudun pitämään esitelmän modernin psykiatrian suhteesta tekoälyyn ja sen tulevaisuuden odotuksista kirjamme alustamasta näkökulmasta eli koneoppimisen käytöstä psykoanalyysissä. Huijarit paljastuvat aina lopulta ajattelin ja aloin googlaamaan intensiivisesti artikkelieni raameihin sopivaa tietoa. Törmäsin jatkuvasti neurologian ja tekoälyn yhdistelmiin, mutta psykoanalyysistä ja koneoppimisesta löysin vain laitoksemme projektin.

Luin joitakin sen saamia ilkeitä kommentteja dinosaurustieteestä, joka yritti elvyttää Elizaa ansaitusta haudastaan. Eliza oli henkilökohtaisten tietokoneiden alkuaikojen ohjelma, joka osasi keskustella vihreillä fosforinäytöillä, kertaamalla kysymyksen kuin vastakysymyksenä, lisäten nimesi tai kysymällä mitä mieltä olet itse asiasta. Keskusteluja tuhruisilla kirjaimilla itsensä kanssa oli suuri hitti modeemi kansan tekstipohjaisessa tietokone mediassa. Verkossa oli tuolloin vain teknologianerdejä ja muutama tulevaisuutta povaava entusiasti. Parhaiten muistan tietoverkkojen tulevaisuudesta globaalina ihmiskunnan virtuaalitietoisuutena filosofoivan Leena Krohnin. Muistan kirjoittaneeni kommentteja hänelle kotisivujen julkaisuista.

Tekstipohjaiset, kuvattomat kotisivut olivat paljon ennen blogeja yksisuuntainen julkaisukanava mielipiteille. Internetti teki vielä tuloaan ja kaikki oli viestitys tekstipohjaista, puhelinlinjoja pitkin kulkevaa viestintää saadun yhteyden kohistessa äänekkäästi hidastakin hitaammassa modeemissa. Olin pihkassa Krohnin kristallin kirkkaaseen ja ylimaallisen kauniiseen kirjoittajaääneen ja kuvittelin kaikenlaista. 

Sivuutin kommentit, joille olin kiitollinen entisyyteen vaivuttavasta muistitripistä. Kelasin pitkään muistikuviani ennen internettiä, matkapuhelimia ja älylaitteita, aikaa jota nykynuorien on mahdoton hahmottaa. Olimme kansalaisten välisen tietoliikenteen pioneereja, jonka Cernin fyysikkojen aivoista pullahtanut http://WWW. mullisti kokonaan,  ja maailmasta tuli globaali henkinen koti kaikille ihmisille yhteisellä ilmakehän kaltaisella virtuaalitodellisuudella. Jotakin jota ei mikään kansallinen liike tai valtio enää propagandallaan pysty sitä kumoamaan.

Entisiä tutkaillessa sain uuden idean esitelmääni, voisiko psykoanalyysia soveltaa median henkisen tilan tutkimiseen,  heitellä provokaatioita mediaan ja katsoa mitä tapahtuu. Tekoälyllinen koneoppiminen seuloisi sekunneissa reaktioista ihmiskunnan traumoja ja henkistä tilaa ja paljastaisi mihin ihmistyyppeihin kukin kuului. Kuka vaikutti mihin paljastaen mihin joukkokäyttäytyminen perustui, – kuka manipuloi ketä. Ratsastin aallolla, aavistukseni oli vahva, että minulla oli jotakin joka nostaisi yleisöni yläpuolelle edes hetkeksi ja selviäisin seminaarista nolaamatta itseäni aikamme jättäneistä teemoista mumisevana vanhuksena. 

Aloin innostua asiasta, siivosin työpöytäni ja järjestelin laiteeni vieriviereen omiin tehtäviinsä. Olin varma, että internettianalyysi metodi toimisi siinä missä Stream-palvelujen salaiset markkinointi vakoilut ihmisten tavoista ja tottumuksista. Samasta data materiaali eri algoritmeilla sieppaisi vähilläkin prosessointi resursseilla ihmissielujen käyttäytymiset psykoanalyyttiseen tarkasteluun. Koneoppiminen löytäisi niin yhteiskuntia kannattelevat globaalit arkkityypit kuin yksilöiden kivut ja murheet, perinnön ja ympäristön aiheuttamat vääristymät syineen koko populaatiosta. Kuka välittää enää yksilösuojasta koska sitä ei ole ollut enää vuosikausiin. Helvettiin se ja ihmismielen totuus esiin.

Päätin liittää sen esitykseni loppuun kuin itsepuolustukseksi tietämättömyydelleni koneoppimisen syvimmistä saloista, heittäisin haasteen salista lähtijöiden niskaan ilman ratkaisuja. Tarkemmin mietittyäni tajunnanvirran ajatushumalasta selvittyäni hylkäsin idean kokonaan, kuten usein tein innostukseni laannuttua. Olin oppinut välttelemään spontaanisuutta, koska aina jälkeenpäin huomasin naurettavuuteni ajattelijana. Olin kohtalainen oppineena ja ammatissani ammatin ehdoilla, eikä improvisointi sopinut älylleni joka innostuksessa sumeni höperöksi.

Suostumus kuitenkin säilyi ja viikkoja valmistauduin parhaani mukaan heräten aikaisin aamulla ja tuskailin myöhään yöhön hioen tunnin mittaista esitystä kuin haikua koko elämästäni. Tiivistin ja tarkistin ja testasin lauseita kuuntelemalla niitä tekstinkäsittelyn ääneen lukijalla kunnes olin saanut kaikki hämärät ilmaisut korvattua yksiselitteisillä ja loogisilla virkkeillä. Olin oikeastaan jotenkin onnellinen työskennellessäni ja koin olevani taas enemmän kuin pelkästään minä. Tein jotakin jolla oli merkitystä muillekin, ainakin Birgitalle jos ei muille. Kylvetin nahkaani pakkasesta sulatetulla kotikunnaiden vihdalla ja olin tyytyväinen kun naukin kahviani terassilla johon olin lorauttanut pitkänsiivun parasta joulukonjakkiani jota en tarjoillut edes parhaille vierailleni ja itsellenikin annostelin sitä sormustimella. Jäähyväislahja laitokseltani, ostettu Pariisin viinikaupan vuotuisesta huutokaupasta oli Birgitta sanonut, kun luovutti lahjan varta vasten lähtöäni juhlistavassa tilaisuudessa. Olin valmis napitettuna sotaani.

Sitten tuli se päivä. Tulin seminaari paikkakunnalle junassa torkkuneena Madridista, jossa olin viettänyt yön  tutussa hotelissa, koska olisin muutenkin joutunut vaihtamaan junaa puolimatkassa ja yölepo välissä teki junassa istumisesta lyhyemmän helposti kipeytyvälle selälleni. Hotellivaraus perillä oli tehty vasta seminaarin ensimmäisestä päivästä, joka oli myös minun esiintymispäiväni iltapäivän sessiossa ja ehdin sopivasti paikalle eikä tarvinnut norkoilla muiden osallistujien joukossa vastailemassa kysymyksiin mistä tulin ja kuka olin. Olisin tietysti voinut lentää Bilbaoon tunnissa ja bussilla körötellen saman verran perille, mutta olin luopunut lentämisestä ilmastoaktivistina, jos vaiva oli kohtuullista.   Sitä paitsi pidän Madridista koska sillä on suurkaupunkien välinpitämättömyyttä kaikkea kohtaan ja antaa eräänlaisen vapaudentunteen päätöstensä  moralisoimisesta, koska ei tarvitse ottaa kantaa koko ajan ympäristön muistutuksien takia, vaan kaupunki tekee mielenilmaisut puolestasi alituisilla ryhmämielenosoituksilla, jotka tavallisuudessaan kaupunkilaisille ovat kuin ohi ajavia autoja. 

Olin kirjoittanut seminaari osallistumiseeni ylimalkaisen ja yleisluontoisen esitelmän, joka olisi sopinut paremmin internetin yleisöfoorumille kuin vaativalle asiantuntijajoukolle, joka vaati uusimmalla tiedolla todisteltua tieteellistä syvyyttä kaikessa. Puolustelin itseäni peilille, että kuulijakunta ei tiennyt alastani paljoakaan ja halusin olla mahdollisimman helppotajuinen. Yleistävä kuulijoiden takia, vaikka tosiasiassa en ollut perehtynyt viimeisimpään tekoälytutkimukseen lainkaan.  Olin paikalla koska entisellä työpaikalla ei ollut ketään muuta, joka oli julkaissut seminaarin pääteemaan liittyvää ja laitos oli pakotettu osallistumaan oikeuttaakseen tutkimukseen saamansa EU-rahat. Entinen työpaikkani suostui  korvauspyyntööni mukisematta, joka merkitsi uuden kaivoni syväporauksen rahoittamista kokonaan.

Vuoroni tultua kuuntelijoita tippui auditorioon tasaiseen tahtiin asetellessani langatonta mikrofoonia takinrintamukseen, oli painotettu etukäteen, että aikataulusta tuli pitää kiinni seuraavaa puhujaa ajatellen ja olin tehnyt sitä silmällä pitäen esityksestäni sen verran ympäripyöreän, että  se saattoi lopettaa milloin tahansa.

Huomasin yleisön iästä suurimman osan olevan osallistumispisteitä kerääviä opiskelijoita, koska yllätyksekseni minunkin osuudestani herui kymmenen lisäpistettä seminaarin yhteyteen järjestettyihin opintokursseihin. Se oli paljon. Kun utelin asiaa järjestäjiltä, selitettiin että psykiatrian kosketuspinta teknologiaan ei ollut tavallista opintokauraa ja luentoa pidettiin jonkunlaisena avauksena syventävään ajatteluun tekoälyn suhteesta ihmisälyyn. Paikallisessa yliopistossa jopa harkittiin englanninkielisen kirjaseni sisällyttämistä pakollisena ensimmäisen vuosikurssin opintoihin. Olin ällikällä lyöty ja paniikissa laitokseni rahakikkailusta oli tulossa pahimmansortin painajainen. Harkitsin jo paikalta pakenemista jonkun tekosyyn nojalla, mutta hillitsin itseni ja luotin opiskelijoiden luontaiseen haluun saada pisteensä mahdollisimman helpolla pelkillä korvillaan, koska aiheeseeni ei liittynyt tavanmukaisia arvioitavia kirjallisia tehtäviä hyväksyttäväksi. Helpot pinnat vetivät salin täpötäyteen ja virkailijalla oli täysi työ saada osallistujien nimet skannattua osallistujakorteista listaansa ennen kellon kumahdusta. Nykyään tilaisuuksissa kerättiin statistiikkaa kaikesta ja ihmettelin käsikäyttöistä rekisteröintiä, luulisi että tekoälyseminaarissa riitti kulkea sisään ovesta, mutta ehkä yliopistolla ei ollut varaa kalliimpiin ratkaisuihin. Maksoivat ainakin hyvin luennosta

Rykäisin ja hymyilin, kerroin itsestäni mahdollisimman vähän ja mietin kuumeisesti samalla, pitäisikö kääntää asetelma ja antaa opiskelijoiden viedä tilaisuutta sallimalla spontaanit keskustelut kuulijoiden välillä, joihin aina löytyi osallistujia. Päätin ensin ainakin alustaa keskustelun ja voisin avata opiskelijoiden keskinäiset väittelyt myöhemmin, jos olisin heikoilla. Siunasin kieroa luonnettani, joka aina löysi pakotien kiperissä tilanteissa ja kuulijakunta edessäni oli nyt pelkkiä porkkanoita.

Esitelmä

Psykoanalyysi on metodinen terapiamuoto, jossa potilaan traumoja ja mielen muita patoutumia kartoitetaan ja pyritään löytämään niille tarkkoja syitä erilaisilla assosiaatio ärsykkeillä joihin potilas reagoi jollakin tavoin. Usein perimmäinen syy patoutumiin löytyy ilmeisestä kipeiden varhaisten kokemuksien peittelystä ja niihin sisältyvästä häpeäntunteesta. Usein potilas kieltäytyy ajattelemasta niitä ja tavallaan ei edes muista niitä, vaikka ne alitajuisesti ohjaavat kaikkia tekemisiä monellakin tavalla aiheuttaen pahimmissa tapauksissa pakkomielteitäkin. Perinteinen psykoanalyysi on pitkä keskusteluterapiaan pohjautuva prosessi, johon kehitys on tuonut monenlaisia teknisiä lisäyksiä nopeuttamaan epäorgaanisten mielenterveysongelmien syiden löytymistä. Psykoanalyysi pyrkii ikään kuin syvemmälle persoonaan luonteenomaisen henkilönä, kuin pelkästään elämäntilanteisiin vaikuttamaan pyrkivät terapiamuodot, jotka hakevat nopeita ratkaisuja elämänsä mahdollisuuksiin ja ympäristöönsä sopeutumiselle järkevillä perusteluilla. Psykoanalyysi perustuu potilaan kertomisen ja reagoineista tehtyihin päätelmiin, jotka perustuvat erilaisiin persoonallisuusmalleihin, jotka ovat syntyneet ja hioutuneet psykiatriassa aikojen kuluessa, sittemmin vertautuneet erilaisiin modernin neurologian ja geneettisen tutkimuksen löydöksiin ja persoonallisuustutkimus on ikään kuin kasvanut eri tieteenalojen kokonaisuudeksi, jossa seulotaan yhteensopivuuksia varmentamaan toisiaan. Siihen on tullut avuksi erilaiset tietotekniikkaan perustuvat apuvälineet, jotka eivät sokeudu näkökulmista.     

Viimeisin on koneoppimisanalyysi, jossa tekoäly kouluttaa ensiksi itsensä etsimällä tietokantoihin tallennetuista johtopäätöksillä läpikäydyistä psykoanalyyseistä  alan teorioiden pohjalta laadittuihin  algoritmi lausekkeisiin sopivia löydöksiä. Löydöksiä, jotka samankaltaisuudellaan vahvistavat jotakin jo syntymässä olevaa kuviota sen virtuaaliaivoihin, joissa se muokkaa myös teorioita analyysien eroavien johtopäätöksiä paremmin todellisuutta mukaileviksi ja lisää toistuvia vahvistettuja syy-yhteyksien kuvioita teorioihin, jos niitä ei ole huomioitu ja parantelee lähtökohta algoritmejaan. Jokainen muutos pyrkii parantamaan metodeja, joissa kysymyksistä tehdään mahdollisimman yksiselitteisiä ja joihin potilaan tulkitut vastaukset antavat jonkun sen odottamista vaihtoehdoista. voisi sanoa, että nurinkurisesti se etsii potilaiden jo annetuista vastauksista ja reaktioista niihin sopivia täsmällisiä kysymyksiä, seuloo ja muokkaa kunnes sillä on oma kyselytietokanta ja kokonaismateriaalia tyydyttävä algoritmi, jossa potilaan vastauksista riippuu aina seuraava jatkokysymys. Käytetyn tietosysteemin kielitaito on hämmästyttävä, joka kattaa murteet, synonyymien tuomat vivahteet ja ymmärtää sanojen merkitykset yhteyksissään osaten myös kääntää materiaalin mille kielelle hyvänsä sekä oivaltaa kulttuurien tuomien erojen vaikutukset. Ykisikään ihminen ei pysty mihinkään tällaiseen. Käytetyn tekoälyratkaisun oppimiskyky on loputon ja hyvin nopea koska se käy läpi miljardeja vaihtoehtoja yhteen koordinoitujen supertietokoneista vuokrattujen virtuaaliprosessoreiden huimalla kapasiteetilla. Hyvin kallista, mutta eri valtioiden yhteistyöprojektina ja suuryhtiöiden antamilla alennuksilla ei ole tarvinnut tinkiä tehossa tai ajankäytössä koska vapaaksi jäänyttä prosessorikapasiteettia lainattavaksi on aina jossakin päin maailmaa joka automaattisesti ohjautuu meille.

Tarkoituksena on, että onnistuessaan koneoppiminen kykenee nopeasti yhdellä istunnolla löytämään traumojen mielen alitajuntaan syvälle kätkeytyneet syyt. Tekoälyn session alkaa klassisella assosiointi sekvenssillä, ja suurelle näytölle heijastetaan kuva tai sana ja kysytään mitä se tuo mieleen. Sen jälkeen se alkaa keskustelun, jos salaa potilaan kuntoa tarkkaileva psykiatri antaa luvan jatkaa, ihmisen hahmoinen miellyttävä tekoäly aloittaa kyselytuntinsa, jossa kaikki kysymykset ovat tavallaan hakevasti johdattelevia ja etenevät nopeasti a:sta å:hon. Istunto loppuu potilaan vapaamuotoisen kertomukseen itsestään, kokemuksistaan ja henkisistä ongelmista, jotka johtivat etsimään apua niihin terapeuteilta.  

Tutkimuksessa oli kymmenen vapaaehtoista vaikeissa ongelmissa painivaa potilasta ja kymmenen satunaisesti arvottua opiskelijaa, jotka eivät kokeneet elämäänsä ongelmalliseksi. Tiimi analysoi sitten koneoppimisen valmistaneet kysymykset ja potilaiden vastaukset mutta ei saanut nähdä sen tekoälyn johtopäätöksiä tai argumentteja muunnoksilleen, ennen kuin oli tehnyt samasta filmatusta materiaalista oman mahdollisimman yksityiskohtaisen käsityksensä. Tiimin analyysiprosessi kesti kuukauden ja käsitti suuriakin mielipide eroja sen jäsenten välillä, mutta lopuksi saatiin jokaisen hyväksymä johtopäätös. Jännitys oli suuri, kun sitä verrattiin koneoppimisen antamaan arvioon koehenkilöiden mielentiloista ja tilanteesta psykoanalyyttisin termein.

Psykoanalyysi hoitokeinona on jotakin aivan muuta, kestää usein vuosia ja siinä tarkkaillaan potilaan reagointia hoitoon terveydentilan kehityksenä ja ohjeistetaan usein elämäntilanteissa, joita tulee hoidon aikana eteen. Luottamuksellinen henkilökohtainen suhde terapeutin ja potilaan välillä on tärkeä elementti, mihinkään sellaiseen ei projektissa edes pyritty.

Tekoäly pystyi tutkimuksessa löytämään syy-yhteyksiä asioiden välillä hyvin nopeasti ja johtopäätökset eroavuuksistaan huolimatta olivat suurin piirtein saman sisältöiset kuin valmiiksi johtopäätöksensä riidelleen tiiminkin, mutta sen huomaamat oikopolut ja samoja asioita tarkoittavat päällekkäisyydet eri teorioissa ja hämmästyttävässä loogisuudessaan sai tiimimme nolostumaan tyhmyyttään useamman kuin yhden kerran. Hoito menetelmänä keinoäly terapeutin kykyjä epäiltiin, vaikka teoriassa voitaisiin kehittää ihmisenkaltainen ymmärtävä ja osallistuvasti kuunteleva tekoälyrobotti, joka osaa ojentaa paperinenäliinoja ja ehkä analysoida myös kuulemaansa vapaamuotoista puhetta reaaliajassa, sekä rakentaa terapeuttisesti ohjaavan jatkumon potilaan ja itsensä välille. Joku tiimin tekoäly entusiasteista sanoi epäilyjemme johtuvan oman asemamme puolustamisesta ja kaikilla oli hauskaa.

Kirjoitimme kirjan tutkimuksesta, joka on syy siihen, että  minut kutsuttiin tänne. Aikomuksena oli myös antaa ohjelmiston tehdä testi luennolle ilmoittautuneille, mutta siitä luovuttiin osin tekijäoikeudellisista ja osin mielenterveyttä vaarantavista syistä.   Kirjassa on kuitenkin kaikki koneoppimisen esittämät kysymyssarjat anonyymisoituine vastauksineen eli tavallaan se on mahdollista, vaikka kysymykset eivät muutu siinä vastauksienne mukaan. Kirjan avulla voi kuitenkin saada kuvan mistä tutkimuksessa oli kyse ja miten se sisälsi tekoälyn ja koneoppimisen, jotka ovat seminaarin teema. Unelmana oli yhdistellä muita tieteenaloja kuten neurologia ja muu lääketiede, biokemia, fysiikka, perinnöllisyystiede, historia ja kaikki muu tieto, jolla on merkitystä ihmisen olemassaolossa, mutta ihmisille se ei ole mahdollista. Kukaties koneoppimisen eri tekoälyprojektit ehkä joskus yhdistyvät poikkitieteellisesti seulomaan toisistaan soveltuvaa tietoa mitä se sitten onkin ja joku yliäly kouluttautuu yhden kvantittuneen moni-ilmeisen totuuden näkökulmaksi kaikesta, jossa kaikkea koskevat luonnonlait antavat lukemattoman joukon mahdollisuuksia, mutta vain yhden kaikkea huomioivan toteutuksen kerrallaan samassa ajassa ja paikassa.  Ihmisen unelmat ovat ihmismäisiä.    

Ellen

Kiitos kaikille. San Sebastianin yliopisto on päättänyt antaa jokaiselle ohuen kirjasemme kaikille osallistujille ilmaiseksi ja löydätte sen esitetaskusta edessänne.  Yleisö taputti ja vilkaistuani kelloani oli puolet annetusta ajasta jäljellä. Ehdotin, että halukkaat voisivat saada omistuksen kirjaseen ja tilaisuuden esittää yhden kysymyksen, johon yrittäisin vastata. Arvelin, että vain muutama olisi kiinnostunut ja viivyttelemällä saisin kellon kulkemaan, mutta jonosta edessäni tuli pitkä ja toivoin että mukanani olisi ollut tehokas robotti hoitelemaan rynnistyksen. Onneksi jokainen ymmärsi, etten voinut jäädä keskustelemaan ja nopeasti sutaistu omistus ja lyhyt vastaus yhteen kysymykseen hyväksyttiin, vaikka vastaus synnyttää aina monta uutta kysymystä. Selvisin urakasta, mutta olin lopen uupunut ja kättäni särki omistuksien kirjoittamisesta. Tunsin tehneeni työtä palkkioni eteen, ja hetkeksi olivat aivojeni hormonit tehneet päästäni rocktähtien suosion hurmoksen jumaluutta kokevan psykedelian, vaikka vanha ruumiini kirosin yliopistonanteliaisuuden aiheuttavan rasituksen kramppeina.

Minulla oli yksi sovittu tapaaminen enkä ehtisi hotelliini ja päätin mennä kuuntelemaan juuri alkavaa luentoa älystä ja tekoälystä toisiinsa verrattuna. Se ei oikeastaan kiinnostanut, mutta jos löytäisin nurkkapaikan takarivistä niin ehkä onnistuisin torkahtamaan pois rasitukseni.

Luennoitsija ainakin osasi olla nukuttava ajattelin pirullisesti ja korjasin asentoani parempaan lepotilaan, mutta en välttynyt kaikesta. Hän alkoi tarkkailemalla vireästi yleisöjään ja pakotti pysymään hereillä tervehtiessä tuttaviaan nimillä ja pelkäsin että hän sanoisi minullekin jotakin koska olin huomannut hänen olleen omaa esitystäni kuulemassa. Helvetti. Onneksi hän ei tunnistanut kengännauhoja sitomaan kyyristyneen olemukseni päälakea ja alkoi paasata innostuneena aiheestaan.

Äly on asioiden yhteyksien ja vaikutuksien käsittämistä ja ihmisen kokemuksena siihen on syvällinen ymmärtämisen tunne.  Ihmisen älyllisyyteen liittyy myös tunteiden, vaistojen, viettien ja ruumiillisten seikkojen tunnistaminen sekä muisti, opitut asiat ja valmiudet. Tietokoneiden ja älylaitteiden tekoäly on toisenlaista, jossa ei ole ihmiselämään kuuluvia aitoja subjektiivisia elementtejä, vaikka niihin voidaan ohjelmoida niitä simuloivia ja samalla tavalla asioita ehdollistavia algoritmeja, saada laitteet ja ohjelmistot vaikuttamaan inhimillisiltä. Psykiatrin kannalta ei tekoäly koe traumoja, neurooseja, mielisairauksia tai bioloogisten vaivojen tai onnettomuuksien aiheuttamia kipuja. Sillä ei ole ihmiskehon kokonaisuuden ruumiinkemiaa, jossa on jatkuvasti aineenvaihdunnan käymistila, joka on riippuvainen sen saamasta ravinnosta ja monenlaisten elinten yhteistoiminnasta. Ruumiin kuloinenkin tila on myös mielentila, jossa erilaiset tarpeet tunnistautuvat joko vietteinä tai epätasapainon tunteena. Nälkä, jano ovat jokaiselle tuttuja samoin sukupuolivietti, monet asiat, jotka on pakko tyydyttää tavalla tai toisella pysyäkseen elossa, yksilönä ja lajina.

Laskennallisen älyllisyyden suhteen tekoälyt ovat vapaita kaikista tilapäisistä ja jatkuvista ruumiillisista tarpeista ja vaivoista, vaikka moni voi samaistaa ohjelmistovirheet, sähkökatkot ja laiteviat ruumiinvaivoihin, eivät ne ole samanlaisia, ja usein kokonaan erilaisilla varotoimilla eliminoitavissa.

Jos ihmistä ja tekoälyä vertaillaan toimintojensa samanlaisuuden valossa ovat tietokannat tekoälyjen pitkämuisti, seurantadata erilaisista laitelähteistä sen lyhytmuisti ja aistit, dataa käsittelevät algoritmit ovat varsinainen äly ja erilaiset statistiset tietojen seulontametodit ja tietojenhaku sen välittäjä solukoita, robotit sen käsiä ja jalkoja, joihin voi ohjelmoida ihmisen käden taitoja, muokata erikoistehtäviin sopiviksi uskomattomilla tarkkuuksilla. Älylliset laitteet ovat perinteisesti olleet ihmisälyn luomia suoria vastineita ihmisten tarpeiden palvelukseen. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet, kun tekoälystä on kehitetty itseoppivia toteutuksia, ja se voi väsymättömällä vaihtoehtojen kokeilemiselle, algoritmejaan itse tarkentamalla löytää parempia ratkaisuja komplekseihin ongelmiin mihin ihmisaivot koskaan pystyvät.

Silti ei tekoäly koskaan voi onnistua luonnonkannalta merkityksellisessä elämäntunteessa, johon liittyy paljon enemmän luonnontarkoituksia kuin pelkään älyyn ja toiminalliseen suorittamiseen. Perimän siirtyvissä tiedoissa ja valmiuksissa on sanomaa, jota voi mekaanisesti tulkita, mutta ilman kokemista ei elämällä ole mitään erityistä arvoa epäorgaanisen maailmaan verrattuna. Elämä sinänsä on luontoon kätketyn salisuuden koko juttu ja tarkoitus, eikä sitä voi korvata onnistuneimmallakaan virtuaalimallinnuksella menettämättä sen pointtia.

Psykiatrian ja lääketietteen kannalta kuten kaiken muun tietoihin perustuvan suorittamisen kannalta on tekoäly voittava konsepti. Onneksi psykiatria perustuu muuhunkin, jossa parasmahdollinen, onnistuminen onnentunne ja pahaolo eivät ole mekaanista, vaikka ruumiinkemialliset toiminnot tunnistettaisiinkin hyvinkin tarkasti ihmisen tuntemuksien ainoiksi lähteeksi ja voitaisiin manipuloida lääkeaineilla tai keinotekoisilla ärsykkeillä halutuiksi. Kokeminen on aina ainutlaatuinen ja sen kartoittaminen ja ymmärtäminen on psykiatrian koko sisältöpohja.

Vaivuin horrokseen ja toivoin etten kuorsaisi, jos nukahtaisin.

Heräsi kun melkein täysi sali taputti laiskasti ja poistui sitten lämpiöön, joka oli tupaten täynnä odottamassa seuraavaa luennoitsijaa, joka oli maksullinen ja loppuunmyyty jo ohjelman ilmoituspäivänä. Kalleimmat eturivin liput maksoivat omaisuuden, eikä vapaalippuja ollut edes muille seminaarin luennoitsijoille, joka oli hyvin epätavallista. Luennoitsija oli Bill Gates. Salin vahtimestari viittoili minua kärsimättömänä poistumaan, kun vielä selvittelin tokkuraani ja yritin saada jalat mukaan lähtölaskentaan.  

Aulassa ujon näköinen opiskelija tyttö lähestyi ja arvasin että hän etsi minua. Tällä kampuksella psykiatrit olivat harvassa ja vanhempikin sellainen oli rokkitähti henkisissä ongelmissaan kärsivien opiskelijatyttöjen mielestä. Olin tottunut, että toisinaan olin vastustamaton lihapala nälkäisille, lievää pakkoneuroosin kaltaista tilapäistä sukupuolivietin aiheuttamaa psykoosia poteville tyttösieluille ja kehittänyt jonkunlaisen torjuntastrategian, etten joutuisi vietäväksi ties millä seurauksilla. Tapaamiseni oli lähettänyt kännykkäni viestin, ettei sopinutkaan enkä voisi torjua tyttöä ilman valehtelua. Kupponen kahvia olisi sopiva manööveri irtautua, jossa oli tarpeeksi myötätuntoa ja välimatkaa, eikä tarvinnut valehdella koska tarvitsin kahviani heti.

En ollut väärässä, kun hento ääni kysyi, professori olisiko aikaa esittää yksi kysymys. Toki, sanoin, aivan kuin kysymyksessä olisi ollut antaa vielä yksi nimmari ihailijalleen rokkikonsertin pääteeksi. Sanoin tarvitsevani kahvia ja vesipullon ja viittasin kohti aulan kahvilaa kärsineen näköisenä. Hän naurahti ja seurasi perässä.

Hän sanoi esittelemättä itseään hakeneensa väliaikaista toimea Helsingistä laitoksessani, ja kysyi, oliko se fiksua. Epäili ettei pärjäisi kielitaidottomana täysin vieraassa ympäristössä. Olin ymmälläni, mutta minut oli riisuttu aseista saman tien ja ehdotin kahvikuppia, niin kertoisin paikasta, ihmisistä, työympäristöstä ja antaisin puhelinnumeron ja meiliosoitteen entiselle assistentilleni. Taisin ikävöidä entistä elämääni, vaikka olin kiivashenkisesti tehnyt pesäeroa heti kun sain tilaisuuden ja suostunut ottamaan seminaarien kaltaisia kevyitä edustustehtäviä Euroopassa muutaman vuoden ajan, kunnes jäähyväisiksi lupaamani kirjani ajastani laitoksessa oli valmis hyllytettäväksi.

Kysyin tietysti tytöltä mistä toimesta oli kysymys, mutta jostain syystä hän ei halunnut kertoa lähemmin. Hymyili vain oudosti, aivan kuin minun olisi tullut tietää siitä. Joku vaihto-oppilas juttu arvelin, se oli aika tavallista EU-ohjelmissa. Sanoi, että kertoisi joskus toiste, aivan kuin meillä olisi yhteistä tulevaisuutta. Minulla ei ollut aikaa ihmetellä asiaa ja meillä oli edesmenneen instituuttijohtajan tiukkojen periaatteiden perinne, ettei virkoja jaettaisi tuttavuuksien, sukulaisuuden tai sänkykamarien kautta edes kesätöihin ja aloin selittää, että oikeastaan olin jo lopettanut työpaikassani. Edustin joskus, siinä kaikki. Hänen ilmeensä muuttui yhä enemmän kummastuneeksi, mutta en saanut kiinni syystä.

Puhuimme sitten kaikesta muusta, kaupungista, jossa olimme, seminaarin hienoista puitteista ja vaikuttavasta osallistujanimilistasta.  Luottamuksellisesti kerroin illallista, joka olisi vain arvovieraille ja luennoitsijoille.

Viihdyin hänen seurassaan ja kohta istuimme läheisessä baarissa, joimme viiniä rattoisissa merkeissä ja ehdotin häntä illallisseuraksi tervetulijaisjuhlallisuuksiin, jonne ei opiskelijoita päästetty. Saattaisi onnistua sanoin, mutta en ollut varma oliko kutsussa mainittu seuralainen, mutta tavallisesti se kuului asiaan.

Aivan kun hän olisi ollut varautunut asiankulkuun oli hän heti valmis, kävisi vain suihkussa ja vaihtaisi asua, olisi mukavaa kokea sekin. Gateskin tulisi. Sitten hän sanoi voit tulla mukaan valitsemaan pukua, jos haluat, aikoi ostaa jotakin lyhythelmaista ja halpaa . Sanoin, että minulla oli sama ongelma ja piti hankkia ainakin uusi paita. Ehdotin, että tavattaisiin tunnin kuluttua hotellini aulassa.  Huoneeseeni en aikonut häntä päästää koska pelkäsin sotkeutuvani johonkin, jota seuraisi suuri draama myöhemmin.  Sopii hyvin, hän sanoi hymyillen taas tuota  kummaa arvoituksellista hymyä.  Vannoin mielessäni, että löytäisin illallisilta hänelle ja itselleni muuta seuraa joka erottaisi meidät toisistaan. Nousimme, halasimme kevyesti ja poistuimme tahoillemme. 

Mietin mitä oli tapahtunut? Mielessäni kiipeili ajatuksia, joita yritin torjua kaikin voimin ja kirosin itseäni, koska olin niin helppo vanha hölmö.

Tapasimme hotellin aulassa ja hän oli nyt aikuisen naisen kaltainen upeassa leningissä, korkokengissä kantaen laukkua, jota ei ostettu harjoittelussa olevan opiskelijan palkkioilla. Varmaan rikkaat vanhemmat ja aikaisemmat arviot oli parasta unohtaa ja yrittää olla hyvä ja kannustava seuralainen asiantuntijajoukossa, joka saattoi tuntua hänestä vieraalta, koska kaikki olivat valmistuneita ja nimensä edessä joku titteli. Jotkut olivat kuuluisiakin alallaan ja muutamat kaikkien tuntemia superjulkkiksia. Tekoäly ja kaikki siihen liittyvä oli tämän vuosisadan suurin juttu, ja tutkimusta rahoittivat maailman rikkaimmat ihmiset, jotka osallistuivat tällaisiin suurimuotoisiin tilaisuuksiin. Itse olin ohjelman täytteenä pienimissä luentosaleissa EU-rahoituksen velvoittaessa molemminpuolisesti osallistumista ja tekoälypsykiatria oli tarpeeksi outo käsite, että minut oli pyydetty mukaan koska olin kirjoittanut muutaman artikkelin siitä puolipakosta instituutiokiintiötä täyttääkseni määräraha ruletissa.

Ujostelin kuin nuori teini seuralaistani ja kohteliaisuuteni eivät olleet pelkkää kohteliaisuutta. Hän oli upein kaikista ja eikä minun tarvinnut olla huolissani itsestäni, hänet vietäisiin seurastani heti kun ruokailu oli ohitse, siitä olin varma.      

Osallistujien yhteisillä päivällisillä oli erityinen huonetila vipeille, johon myös oli muutamalle onnekkaalle maksullinen pääsy ja kaikki luennoitsijat oli kelpuutettu aiheensa mukaisesti jaoteltuina omiin pöytiinsä sijoitettuina, saisimme jossakin sivupöydässä hyvää ruokaa, eikä tarvinnut maksaa osallistumismaksua. Vähäpäisyyteni nolotti hiukan upean seuralaiseni takia, mutta vastaanotto oli hieno ja arvostava. Tunsin lapsellisuuttani itseni joksikin itseäni tärkeämmäksi ja ryhtini sai itsevarmemman asenteen.

Minulle oli varattu paikka kaukana tähtiluennoitsijoiden pöydästä, mutta jokainen esiteltiin nimellä ja ansioilla saapuessaan pöytäseuralle. Seuralaiseni sanoi, että oli mentävä asialle ja silitteli kämmenselkääni. Tiesin entuudestaan, että teknisillä seminaareilla psykiatreille outoina lintuina oli selitettävää ja toivoin että pöytäseurueeni oli juhlivaa tyyppiä eikä välittänyt muusta kuin tarjoilusta.

Seuralaiseni viipyi naistenhuoneessa ja alkuruokia kannettiin jo pöytiin. Aloin huolestua olikohan hän vierastanut jähmeää tilaisuutta, jossa jokainen kerskuisi olevansa jotakin ja karannut. Emme olleet tarpeeksi tuttuja, että alkaisin etsimään häntä ja sitä paitsi ymmärsin, jos hän halusi livistää. Itsekin halusin.

Tuskin olin saanut puraistua ensimmäistä rapuani, kun tarjoilija tuli luokseni ja pyysi tulemaan mukaansa. Hätäännyin, oliko seuralaiselleni tapahtunut jotakin, ja seurasin tarjoilijaa huolestuneena. Yllätyksekseni minut johdatettiin tähtivierailijoiden pöytään, jossa oli kaikki tekoälymaailman  tärkeimmät  henkilöt, ja seuralaiseni istui heidän joukossaan ja viittoi hymyilevänä innokkaasti minua luokseen. Hän oli hankkinut vapaan tuolin viereensä Gatesin ja itsensä väliin, johon katettiin hetkessä paikka minulle ja tarjoilija haki nimikilpenikin lautasien ja juomalasien eteen. Olin puulla päähän lyöty enkä ymmärtänyt mistä oli kyse, ehkä hänen olemuksensa oli ohi kulkiessa hurmannut jonkun silmäätekevän, tai omaiset olivat alan eliittiä, monenlaiset ajatukset risteilivät hurjana mylläkkänä kuin adrenaliini sokissa.

Itseäni rauhoittaakseni oli minun vuoroni karata vessaan.

Soitin salista päästyäni entiselle assistentilleni ja kysyin, oliko joku espanjalainen opiskelija hakenut jotakin virkaa tai sijaisuutta siellä. Hän sanoi kyllä, mutta ei opiskelija, vaan neurologian professori, joka oli harvinaisen ansioitunut nuori nainen, jolla oli myös tohtorin väitös koneoppimispohjaisen diagnostiikan soveltamisesta aivotutkimukseen. Ellen oli suuri keskustelun aihe miksi alan yksi suurimmista tähdistä haluaisi tänne vierailevan professorin hahmossa ja epäiltiin hänen sekoittaneen eri laitoksia. Sinunkin odotetaan osallistuvan alkutapahtumiin Helsingissä.

Nyt kirosin aivan muuta, olin pahemassa lirissä kuin koskaan ja typerä tulevaisuutta arvaileva kirjaseni, jolla oli paranneltu laitoksemme profiilia tulevaisuuteen katsovana tutkimuksessaan, oli saattanut minut pahaan pulaan.

Leimata tämä neurologian ja tulevaisuustieteiden ihmelapsi, josta koko maailma puhui suurin kirjaimin tavalliseksi lievää borderline- neuroosia potevaksi, isähahmoa äärikokemuksena sänkyynsä havittelevaksi runotytöksi, oli selvä merkki vanhuudesta. Puolustelin peililleni, että sen kaltaisia onnettomia tyttölapsia oli aina kampuksilla, jotka kuvittelivat ratkovan traumansa seksisuhteella äitinsä hyljänneen isänsä ikäiseen terapeuttiin. Olin tosin todennut aiemminkin, että kolmekymppiset uranaiset näyttivät minusta nykyään alaikäisiltä opiskelijatytöiltä, mutta sittenkin.  Osasin kuvitella miten hän naureskeli minulle. Siunasin fiksuuttani, että olin tarkistanut asioita ja sitä etten ollut alkanut puhua esitelmäni aiheesta ja nolannut itseäni täysin.

Kiitin assistenttia tiedoista, ja näyttelin vihaista,  koska minulle ei ollut kerrottu asiasta mitään. Hän nauroi ja sanoi, että johto oli arvellut sinun kieltäytyvän heti ja kerrankin hyvällä syyllä, mutta koska ei haluttu menettää ainutlaatuista mahdollisuutta saada mainetta ja kunniaa projektin siivellä päätettiin tehdä näin. Antaa totuuden tihkua rakosista vähitellen ja puristaa viimeinen mehu vanhasta sitruunasta. Kaivon lisäksi saat hyvityksenä uuden katonkin.

Googlasin vielä varmuudeksi Ellenin nimellä ja asian koko karmeus selvisi saman naisen kuvan pommittaessa verkkokalvojani maansa kuninkaan vieressä joku kullalle kimalteleva pysti käsissään.

Tyttö, jonka nimeä en ollut älynnyt kysyä nauroi vapautuneesti vierustoverinsa Gatesin vitsailulle ja näin hänen ruokailuvälineidensä edessä oman nimikyltin Ellen Rhodes Neurologian professori. Tiesin hänestä enemmän kuin luulinkaan, koska olin valmistautunut seminaariin lukemalla joidenkin osallistujien julkaisuja. Valinnut ne sopivuutensa mukaan ja niissä oli aina lyhyt biografia alussa. Ellen Rhodesilla oli neurologia professuurin lisäksi esittelyssään myös tohtorin väitös koneoppimispohjaisen diagnostiikan soveltamisesta aivotutkimukseen. Olin lukenut hänestä, alansa suurin tähti. Hän oli yksi seminaarin päävetonauloista ja tunnustetuin modernin teknologian puolesta puhuja neurologian alalla ja yksi harvoista asiantuntijoista, jolla oli tutkinnot teoreettisessa koneopissa, psykiatriassa ja geneettisessä neurologiassa. Hänen johtamansa tutkimustiiminsä käyttää kaikkia uusia tekniikoita aivo- ja käyttäytymistutkimuksessaan ja siihen kuuluu poikkitieteellisesti asiantuntijoita useilta aloilta. Eri alojen tutkimusta yhdistellään koneoppivilla tietosysteemeillä. Samoja asioita ikään kuin katsellaan monien tieteenalojen näkökulmista yhtä aikaa ja karsitaan tutkimusten välisiä ristiriitoja seulomalla toisensa pois sulkevia mahdottomuuksia. Oletin hänet harmaahapsiseksi naiseksi, joka alkoi iältään olla kypsä lääketieteen nobelistiksi

Olin lukenut hänen tutkimustaan käsittelevää kirjaa koko junamatkan ajan valmistuen mahdollisiin kysymyksiin luentoni aikana. Takakannessa oli ollut tummasävyinen kuvakin kirjailijasta, mutta en ollut kiinnittänyt huomiota siihen. Usein niissä käytettiin nuoruuden kuvia eikä niistä syntynyt mielikuvaa todellisista henkilöistä.

Tullessani takaisen hämmennyksestä ontuvin askelin, hän veti minut istumaan, tarjoilija oli tuonut toisesta pöydästä nimikylttini ja esitteli minut lapustaan lukien kuten oli jo tehnyt edellisessä pöydässäkin. Seurue oli hämillään nyökkäilevä, eikä ollut ilmeisesti tottunut taviksien pöytäseuraan, mutta Ellen nauroi ja helisi, silitteli omistavasti, olin nyt hänen seuralaisensa eikä päinvastoin. Maapallon ökyrikkaiden teknologia gurut voivat olla ärsyttävän vaikeita ihmisinä, mutta ei koskaan snobeja, lisäksi he saattoivat tuntea jonkunlaista epämääräistä alemmuutta perinteisien intellektuellien alojen suhteen, vaikka heillä oli yksityiset terapeuttinsa, lääkärinsä ja kallonkutistajat joka kuviteltuun ja todelliseen vaivaan.

Ellen nipisti Gatesia hihasta patistellen ja nimitteli häntä rakkaaksi mogulikseen, vaati että meistä tulisi ystävät koska aikoi kutsua minut tiimiinsä asiantuntijaksi. Gates-rahasto rahoitti hänen tiiminsä pohjatonta rahantarvetta kuten pöydässä edustetut Amazon, Facebook ja Applekin. Maan pääministeri isännöi tilaisuutta ja kohotti ensimmäisen maljan ja siitä eteenpäin keskityin vain Elleniin, joka oli pöydän keskipiste pulputtava nuoruutensa ja kauneutensa takia, sitä paitsi hän oli ainut johon olin tutustunut jo aiemmin.

Illan kuluessa kysyin Elleniltä miksi helvetissä hän minua vedätti, koska olin varma että hän oli sopinut jonkun kanssa pilailla kanssani. Haiskahti kovasti Birgitalta.  Näyttelin vihaista, ja sanoin hänelle etten ollut ansainnut tällaista rangaistusta hölmöydestäni. Kysyin sitten mikä se Helsinki juttu oli. Hän kertoi tehneensä yhteistyösopimuksen Turun aivotutkimuskeskuksen ja Aaltoyliopiston kanssa ja minun laitokseni vapaana olevia virkoja käytettiin rahoitustarkoituksessa kolmen kuukauden pestiin Aaltoyliopistossa, jossa Turun kanssa aloitettiin uusi koneoppimista käsittävä projekti. Rahoitus kikkailua, josta en pitänyt, mutta ei ole minun asiani. Kertoivat sinusta, josta tulisi yhdyshenkilö oman instituuttisi puolesta koska olet ainoa siellä, joka on koneoppimisesta perillä. Nimittivät sinut projektiimme tarkkailijaksi ja pyysin heidän lähettämään sinut seminaariin, että tutustuisimme. Hän yllättyi kun Birgitta oli viimehetken tietona kertonut etten tiennyt asiasta mitään ja oli ehdottanut pilaa, koska olin auttamattoman naiivi naisten suhteen ja tarvitsin opetuksen. Niinpä he päättivät kiusata vähän, ja luentoni kuunneltuaan tykästyi muistakin kuin ammatillisista syistä, olit niin söpö. Olin nolo nauroivat varmaan minulle selkäni takana keppostaan ja Birgit oli saanut kostonsa kun en ollut suostunut menemään sänkyyn Pariisissa viimeisenä iltana.

Gates hymyili kohteliaasti ja maisteli Suomi sanaa kuin alkuruoan anjovista, veti taskustaan ikivanhan Lumian ja sanoi, paras ikinä ja meidän pojat tekevät siihen vieläkin epävirallisia päivityksiä, että se toimii kaikkien alustojen ohjelmilla. Vaihtavat osia uudempiin, mutta perusta on sama. Pelkäsin Nokia ripitystä, mutta hän esitteli itsensä Billiksi ja sanoi tervetuloa Ellenin orjaksi, joka hänkin jo oli. Emmekä koko illan aikana puhuneet minusta,  hänestä tai Ellenistä vaan Afrikasta, Aasiasta, vedestä, hädästä, sairauksista, naisten asemasta, köyhyydestä, sodista, ilmastosta, luonnonkatastrofeista, pientenlasten kärsimyksistä ja konkreettisista keinoista asioiden parantamiseksi, eikä keinona pelkästään ollut raha vaan asenne.

Jouduin heti huomion kohteeksi ja toistin enemmän tai vähemmän tarkasti harjoittelemani esitelmän sisällön dialogina pöydän kanssa, jossa mielipiteet menivät sopivasti ristiin ja saivat vaikeasti tulkittavat asiat viinin kirvoittamana esille elävällä tavalla. Muutenkin meni viihteelle ja sovittiin kaikenlaista, pyydettiin yksityisille vierailuille ja mukaan muutamaan mielenkiintoiseen hyväntekeväisyys projektiin asiantuntijaksi, joihin ei voinut sanoa ei. Pöytä surisi keskusteluista ja ilta kului yöhön syödessä ja juodessa, humalluimme veljiksi ja siskoiksi hyvien asioiden puolesta. Unohdin katkeruuteni ja rakastuin Elleniin tai oli rakastunut häneen jo, kun tapasimme kampuksella. Taistelin tunnettani vastaan koko psykiatriallani, mutta hävisin kun hän asetti kätensä hellästi reidelleni ja hyväili pitkin tarkoittavin vedoin. Huomasi erektioni, veti kätensä pois ja suuteli poskeani kevyesti. Kuiskasin sori, tahaton reaktio, taistelen vastaan.

Hän vastasi niinpä, ja ei muuta.

Oli aamuyö ja aika lähteä ja pöytäseurue halaili hyvästiksi ja vannotteli tapaavamme taas, kun sattui. Minulle oli satanut kutsuja kaikkialle, eikä halpa käyntikorttini ole koskaan ollut näin kysytty. Ellen oli viimeisenä, työnsi kätensä käteeni ja sanoi mennäänhän isukki, aika laittaa vanhukset petiin, kertoa iltasatu ja saada untemaille.

Oli minun vuoroni sanoa niinpä.

Hän asui ihmetyksekseni samassa hotellissa ja onnistunut vedätys kävi taas mielessä, mutta sen kummempia kursailematta hän saattoi huoneeseeni, riisui ja asetti sänkyyn, istui sängyn laidalle ja alkoi lukea kännykästään minulle tuttua satua Hannusta ja Kreetasta, nukahdin miltei heti.

Aamulla hän oli vieressäni alastomana, lämmittäen ihollaan ruumistani pehmeästi kimmoisat luonnonmukaiset rinnat kylkeäni vasten, kuin vaimo jalat kietoutuneina omieni väliin solmiutuneina. Hän heräsi heti liikahteluuni ja asettautui paremmin kohti alkaen rakastella erektiotani pienillä tasaisilla liikkeillä, jossa oli rakkauden sordiinoa, ikään kuin hänen sylinsä kuiskasi hellin puristuksin haaveilevia mietteitä enemmästä kuin vain seksistä.   Lauetessani hän kuiskasi  haluavansa lapsen kanssani, ei minua. Sitten hän nousi kauniina kuin vedenneito pitkä tukka valuen ruumista pitkin tippuen siemennestettä matolle, pukeutui pesemättä, ja sanoi nähdään Helsingissä kolmenviikon päästä, sinulta odotetaan ehdotusta jatkosta.

Heräsin tolkkuihini, ei sanonut mistä ja huonepalvelu koputti oveen tuoden tilatun aamiaisen,  jossa oli pino uusia käyntikortteja, ja yksi jossa luki käsikirjoitettuna ”Hyvää huomenta, kulta isukki”.

Soitin Helsinkiin ja vaadin Birgittia vastaamaan soittamalla yhä uudestaan, ja neljännellä kerralla vastasi uninen ääni, pitääkö sinun mekkaloida, etkä anna ihmisten nukkua. Sitten hän nauroi käheää nauruaan,  jota olin aina epäillyt harjoitelluksi ja sanoi, taisitpa tavata Ellenin. Suloinen pentu, vai mitä. Ei toi juttu ollut alussa mitenkään suunniteltu, eikä sinua ajateltu lainkaan, Aalto ja Turku junnaili aluksi ja etsiskeli keinoja rahoitukselle ja keksivät  meidän täyttämättömät virat alkaen juonimaan. Ottivat yhteyttä ja kertoivat mistä oli kyse, ehkä meiltä löytyisi joku silmälumeeksi projektiin, johon värväisimme  muodollisesti myös Ellenin avustajineen, alan tähtien tähti, joka oli sitä ja tätä. Yhteistyö avaisi uusia maailmoita, rahaakin ropisi kaikilta tahoilta, jotakin meillekin.

Mietiskeltiin ja joku hokasi sinun spekuloineen muutamassa artikkelissa tekoälyn ja neurologian suhdetta sivuavia aiheita. Muistettiin opetusohjelmaamme tehty kirjasikin ja päätettiin ettei näistä hommista voi jäädä eläkkeelle. Käytiin Turun ja Aallon kanssa Ellenin vieraana Kaliforniassa, ja jostakin syystä Ellen ihastui minuun alkaen pitää yhteyttä privaatisti. Kerroin sinusta ja lähetin kirjankin, keksin että olin kepposen tai kaksi velkaa, tuli seminaari sopivasti tapetille ja juonimme vähäsen. Varotin tyttö pahaista, että olit susi lampaan vaateissa ja varoisi yhteisestä kännittelyä kokemuksesta, voisi olla kohtalokasta. Ellen vain nauroi, hui hai, osasi hoidella tytöttelevät papat papattelemalla.

Perkele sanoin, nyt olen lirissä joka suuntaan, Gates ja muut IT-gurut haluavat kontaktia huonepalvelija toi läjän käyntikortteja yhteyspyyntöineen, Ellen orkestroi koko illallispöytää ja papatteli vaarin sänkyyn, luki iltasadun ja herätti yksityisellä viestillä suoraan korvaani. Kutsui isukiksi ja häipyi. Olen eläkkeellä ja vanha, lopettakaa tämä juttu minun osaltani jotenkin.

Puhelimessa ääni oli nyt kirkas, kylmä, kova ja vihainen, säälistä sairastuu, senkin pukki. Kiusaan sinut hautaan, etkä minua ainakaan enää saa sänkyysi. Viattomia  tyttösiä paneskelet, voi helvetti sinua.

Vinkaisin, että asia oli ihan toisin päin ja muista, että sinulla on vaitiolovelvollisuus kahviossakin. Suljin puhelimen, laitoin ”älkää häiritkö” lapun ovenkahvaan ja menin suihkuun. Jättäisin lapun koko päiväksi koska en halunnut uusia lakanoita, koska öiset tuoksuivat vielä nuoren naisen jättämälle persikalle.

Aamulla olisivat kaikki pöytäseurastani yksityislentokoneissaan matkalla kohti kotiaan, minä jäin vielä tänne, koska halvalla ostettu lentoni lähtisi vasta muutaman päivän kuluttua, sitä paitsi pidin kaupungista ja sen kiireettömän tunnelman takia. Tasoittaisi mieleni myrskyisää kaaosta siedettävämmäksi.

San Sebastian

Miksi joku kaupunki rakennetaan tiettyyn paikkaan, lienee sille pätevä syynsä. Mitä vanhempi kaupunki, sitä selvemmin syy on näkyvissä. Usein se on joen suu, josta sisämaasta pääsee avarimmille vesille tai merenrannasta syvemmälle laaksoon, luonnollinen markkinapaikka tavaroille tuli ne läheltä tai kaukaa, joskus se on myös suojaisa merenpoukama  turvasatamana myrskyävältä mereltä. Kasvanut siihen kuin itsekseen hyötynsä ruokkimana, ensin jäi yksi, sitten toinen ja vähitellen rantakaistalla oli jatkuvasti lisääntyviä pesueita tarvitten keskinäistä neuvonpitoa, torin, kirkon, asemakaavan ja kaupungintalon.  Yhä useammalle oli syytä tulla ja jäädä.

San Sebastian on asettanut talonsa ja toimensa kahden  hienohiekkaisen merenpoukaman äärelle meren ja vehreiden vuorien väliin, kaupungin kasvaessa ovat talorykelmät kivunneet myös ympäröiviin rinteisiin. Poukamia erottaa toisistaan kaista maata ja mereen laskeva leveä joki, johon nousuvesi pyrkii suurina aaltoina yltäen aina kolmanteen kaarisiltaan asti. Joki on luonnollinen raja kaupunginosille, köyhille ja rikkaille. Kaupunginosien merenpuolisia sivustoja ympäröivät korkeat kalliot työntyvät pitkälle mereen muodostaen suojelevan sylin. Poukamien välissä ulos merelle on vuoren kokoinen saarimainen niemi ja edessä on korkealle kohoava kalliosaari kuin aallonmurtaja. Ylhäältä katsottuna saari muistuttaa kilpikonnaa, joka mönkii niemien välissä pääsemättä koskaan perille. Saaren merelle päin suuntautuva sivu on jyrkästi vino, sileä kallio, aivan kuin saaresta olisi leikattu pois pala terävällä veitsellä ja tehty kilpi taltuttamaan Biskajan myrskyaaltojen raivoa. Toinen suurista hiekkarannoista, välissä olevan kallioniemen toisella puolella, on suojattomampi ja ottaa suurilla kivillä reunustetun joenuoman vieressä vastaan koko Atlantin voiman sellaisenaan ja tarjoaa lainelautailijoille tarpeeksi aaltojaan tyynelläkin säällä.  

Kaupungin takana korkeat vuoret pysäyttävät mereltä tulevat matalapaineet, jotka roikkuvat raskaina pilvinä niiden kupeissa, kunnes satavat lyhyinä kuuroina alas. Sää San Sebastianissa vaihtuu jatkuvasti, eikä siihen tottunut kanta-asukas reagoi juuri mitenkään, satoi tai paistoi. Sateen sattuessa avataan mukana kulkeva sateenvarjo ja jatketaan matkaa ilmettä vaihtamatta. Tuulenpuuskien yllättäessä otetaan kyyrympi asento ja pusketaan kohti päämäärää totutulla tavalla. Tavalliseen ei tarvitse suhtautua mitenkään erityisesti, eikä sää ole täällä puheenaihe. Biskajanlahden kaupungeille ei sääennustuksilla ole juuri mitään virkaa, ja on varauduttava joka säähän jo ulos lähtiessään. Jokainen alueella purjehtinut merimies osaa kaskun, miten Biskajanlahden ylitys voi kestää koneiden täysilläkin kierroksilla päivän tai kolmeviikkoa.  Useimmiten kovempikin myrsky on ohi kuin tuulenpuuska, ja heti perään on tyyntä ja aurinkoista yhtä itsestään selvästi, kuin äskeinen puita katkonut viima tai katoissa rapissut hurja kaatosade.

Käyskelen kaarevana rantaa seuraavan muurin terassimaista kävelykatua, jossa on merenpintaan laskeutuva, vanhuuttaan suojeltu kylpylä.  Joissakin rantamuurin rakennuksissa on ravintoloita merta kohti kurkottavina terasseina, siellä täällä on rannalle laskeutuvia leveitä rappuja, joita vartioivat koristeelliset monihaaraiset katuvalot. Keskellä patioita on ikivanhat kellotornit, joiden kellojen viisarien kulku on pysähtynyt jo vuosikymmeniä sitten ja näyttävät ajankulkua vain luonnollisessa patinassaan, ajanhampaan syödessä kerros kerrokselta vaaleaa marmoria tuulenpuuskien nostaman hienon hiekan kieppuessa niiden ympärillä. 

Korkeimman nousuveden aikana laaja hiekkaranta on kokonaan veden alla, muulloin se on mieluinen maleksimispaikka kaupungin asukkaille. Laskeudun rannalle, sen vesirajan tuntumassa vuoksen tuoma ajopuu muistuttaa torsoksi silpoutunutta palanutta ruumista, kauempana kävelee kaksi naista mustissa, tyttöjoukko istuu sinisellä liinalla juhlien kai nuoruuttaan, talviuimari kahlaa kylpylästä kohti rantautuvia maininkeja,  vanha mies piirtää pitkällä kepillä hiekkaan harmiaan kehnosta eläkkeestään. Isot koirat ovat toistensa kimpussa hurjassa leikissä hampaat välähdellen, kiitävät välillä peräkkäin hännät suorina tai nuuhkivat toisiaan tutustuakseen paremmin kuten koirilla on tapana, keskustelevat hajuilla ties mistä. Yritän parhaani mukaan vangita niiden sielunelämää kännykkääni, vaikka pohdin kai siinäkin omaani.   

Iso aalto kirmaa saarienvälistä kohti rantaa kuin lumivyöry, herättämättä sen kummempaa huomiota rannalla käyskelijöissä, jotka tietävät tarkkaan mihin se yltää, ja kohta se on vain harmitonta vaahtoa vesirajassa. Rantamuurien uloimmissa varustuksiin osuessaan aaltojen ovat pärskeet useiden kymmenienmetrien korkuisia kohisten kuohahtavia vesipatsaita, jotka helposti pyyhkäisevät varomattomat ja liian rohkeat valokuvien metsästäjät mereen vakavin seurauksin.  Aaltojen orkestroima näytelmä antaa syyn kulkea sinne päin etsimään dramaattisuutta leppoisaan pyhäpäivään, joka lyhentää askelia ja tekee kaupunkilaisten kiireettömistä liikkeistä kuin hidastettua filmiä.  Vetelehditään, katsellaan ja unohdetaan kaikki muu.

Minä en unohda eilistä, istun puistonpenkille ja mietin moraalisessa ahdistuksessa tapahtunutta. Kauempana talojen välissä kulkevalla kadulla pärisevät rummut ja sielukas klarinetti puhaltaa jotakin kansanmelodiaa, joukko kaikenikäisiä marssii käsikädessä tanssahdellen kuin varpaisillaan kansallispuvuissaan, miehillä ja pojilla baskerit päässään ja hihaton pitkäkarvainen lampaannahkaturkki päällään, naisilla ja tytöillä pitkät hameet, valkeat esiliinat ja jaloissaan keskiaikaiset, pitkälle sääreen nauhoilla solmitut nahkatossut. 

Baskit ovat ylpeitä kansallisista perinteistään, paikastaan karulla rannikolla, johon ovat juurtuneet, vanhojen kalastaja miesten kasvoissa samat ajan kovertamat juonteet kuin kaupunkia ympäröivissä kallioissa.  Ajattelen, että kuitenkin jokaisen DNA:ssa on joku kuljettu reitti kansojen ja mantujen poikki, elämän kehityksen taival kahlattuna halki lajienhistorian aikojen aavikoissa ja tapahtumien viidakoissa. On tultu jostakin ja on vain yksi yhteinen kotimaa ja elämänlähde, jolle valansa vannoa ja yksi laki ylitse kaiken.  Planeetta on kotomaamme, juuri sopivalla etäisyydellä paistava aurinko elämänlähteemme ja luonnonlait ovat kaikkien kansojen ainoa laki, jossa ei ole valitusoikeuksia ja toimeenpanija, jota ei voi lahjoa. Olen kai kateellinen koska olen niin juureton, enkä koe kuuluvani mihinkään paikkaan tai aikaan, eikä minussa ole enää lauluja, joissa välkehtivät vedet tai siintävät vuonojen suut, kuten äitini joskus lauloi kauniilla äänellään. En halua muistaa.

Takaisin arkipäivään

Kaipasin vuorenrinnettäni, chiliäni, saunaa ja yksinäisyyttä koti-ikävänä. Viimeisen iltani vietin vanhassa kaupungissa kierrellen paikalliseen tapaan bintcos baarista toiseen join lasin hyvää paikallista viiniä ja söin pieniä patonkisiivuja runsailla täytteillä, joissa oli merta, vuorien kirpeämakuista juustoa ja mustanpunaiseksi riiputettua kuivattua kinkkua, jokaisella baarilla oli oma versionsa samoista raaka-aineista. Viimeisessä paikassa lievästi humaltuneena söin päätökseksi maailmankuulua, baarinnimeä kantavaa juustokakkua ja maiskuttelin hapanta siideriä suussasi kuin viininmaistajat, nyökytellen omistajan mieliksi hyväksymistäni. 

Seuraavana aamuna tavaroitani pakatessani soitti Birgitta, suunnitelmat olivat muuttuneet ja Ellen rahoittaisi oman osuutensa kokonaan itse, eikä meitä tarvittu enää. Olet kai rysinyt koko projektin tai omivat ideasi itselleen ilman, että meille heruu mitään. Soitin Turkuun ja siellä tiedettiin jo asiasta, mutta heidän ja Aallon suhteen ei ollut muutoksia, olivat vain hyvillään, ettei tarvinnut kikkailla rahoituksella ja meiltä lainatuilla vakansseilla, eli se siitä, mätäne vuorellesi.

Ellenkin soitti, olin jo kotona purkamassa matkalaukkua, ja sanoi etten kuvittelisi mitään, kiitti illasta ja toivoi että jatkaisin aiheen tutkimista, vaikka suunnitelmat muuttuivat. Halusi, että lähettäisin hänelle pohdintojani aiheesta ja maksaisivat hyvän korvauksen vaivoistani. Hän oli hyvin muodollinen ja kohtelias eikä puhunut yöstämme, iltasadusta, aamusta tai muusta. Ymmärsin sanoa kiitos ja olin kovin otettu kaikesta, yllätys yllätyksen jälkeen, toipuisin kyllä. Hän tiesi mitä tarkoitin ja kuuntelimme pitkään yhteiseksi tahdistunutta hengitystämme, kunnes sanoin heippa ja hän vastasi hiljaisella äänellä heippa ja kuin nielaisten kulta sanan.

Päätin unohtaa koko tekoälyn, seikkailun Ellenin kanssa ja pinon kuuluisuuksien käyntikortteja kutsuineen, palata siksi vuorenrinteen vanhaksi äijäksi, joksi minua nyt kutsuttiin. Se ei ollut aivan kivutonta, koska jo valmiiksi toimitettuun kirjaani vaadittiin nyt lisäykseksi tekoälyluku, koneoppiminen oli kuin nahkaani tatuoitu uusi tavaramerkki, jota haluttiin hyödyntää. Olin jo jättäneen laitokseni guru aiheessa, josta tiesin vain googlaamani faktat. Seminaari luentonikin lähetettäisiin tarkistuksien jälkeen kansainvälisesti tunnustettuun tiedejulkaisuun ja jos suostuisin vielä yhteen kirjaan aiheesta, saisin avukseni assistentin lisäksi vuokrata tekoäly ja koneoppimisen asiantuntijoita, sekä valmiille tekstille pyydettäisiin avullasi Ellenin lausunto ja esipuhe. Tämä oli suurta, sanottiin lähetetyssä meilissä. Birgitta soitti taas, oli lauhtunut ja mielin kielin vedoten kaikkeen yhteiseen, jota olimme kokeneet, laitoksen hallitus oli määrännyt eukon pyytämään lisärahoituksen toivossa tavalla, jolle ei voinut sanoa ei. Kirosin ja yritin kieltäytyä vedoten, ettei tekoäly tai  koneoppiminen ollut edes laitoksemme ohjelmassa, kun lopetin työurani. Sopimuksemmekin oli täytetty puoli ja toisin viimeistä pistettään myöten eikä siihen kannattanut enää vedota. Sanoin, että lojaalisuuteni oli nyt kokonaan chililleni eikä  uskollisuuttani riittänyt muualle.

Planeetta, jossa on juuri ja juuri sopivat olosuhteet monimuotoiselle elämälle ja toisiaan palvelevalle lajien ekosysteemille, koska aurinko on elämälle parhaan mahdollisen välimatkan päässä, oli scifi perusfaktaa, josta mielikuvitusraketti aina laukaistaan matkaan. Tieteelliseen päätösteokseeni haluttiin lähtökohta faktaksi tekoälyä kaikissa ihmisissä koskevissa muodoissaan ja minun tapauksessani oli se pelkkää fantasiaa jolle fakta tulisi vakavasti otettava tieteellinen julkaisu rakentaa käyttämällä haamuasiantuntijoita. Paskat ajattelin, googlaisin alun kuosiinsa ja se mitä en ymmärtäisi selvittäisin alaa tuntevalla pojallani kutsumalla hänet saunomaan. Saisin yksinkertaisella kysymyksellä esitelmän, josta olisi vaikea saada loppua ja en mainitsisi mitään seminaarista,  kirjasta tai muusta, koska hänestä ei pääsisi sen jälkeen eroon lainkaan.

Kirjotin vielä meilin Birgitalle kovasanaisesti, ettei Elleniä saanut sotkea tähän millään tavalla tai sairastuisin ja jättäisin kirjan sellaisekseen mitä se oli nyt. Ilmoitin myös, että yksi lyhyt yleisluontoinen luku saisi riittää ja lisäys olisi kopioituna suurimmaksi osaksi jo aiemmin julkaisemastani pelkkiä filosofisia tulevaisuuden arvailuja sisältävästä vihkosesta valmistuisi kuukauden aikana eikä koko kirjan painatusaikatauluja tarvinnut viivästyttää.

Tiesin että ratkaisuni halpuus alun innostuksen avokätisyyden sijaan vetoaisi Birgittiin ja jo samana päivänä sain vastauksen, jossa oli vain OK.

Aloitin hahmottelun heti ja aihe alkoi viedä ja liikuttamaan päätöksiäni. Siinä oli jotakin joka kiinnosti, johtui kai scifi-kirjoista joita olin joutunut viraapeli Elenan kustantamon esilukija roolissa lukemaan. Pera huuhaili niissä kaikenlaista tekoälyistä, mutta oli samalla tunnustettu tiedemies ja sai googlailemaan, joka johti edellisinä vuonna omaan alani tiedelehden artikkeliin aiheesta psykiatrian näkökulmasta, joka johti seminaari osallistumiseen edelleen Elleniin ja nyt tähän.

Mietteissäni käyskelin tontillani ja päätin sittenkin ottaa yhteyttä Aalto-yliopistoon, jossa oltiin avuliaita, lähetettiin materiaalia ja laitettiin heti yksityiskurssille netin kautta hellävaraiseen opetukseen, josta haluttiin ”maineeni takia”, lue seminaari tuttavuuksien takia auttaa. Pienessä Suomessa juoruttiin ja puhuttiin äskeisestä piskuisesta muutaman päivän seminaarista suurena tiedemaailman sosieteetti tapahtumana, johon oli pyydetty yksi alalla ansioitunut suomalainen tiedemies mukaan.

Ymmärsivät kyllä ja aloitettiin alkeista ja tein tietotestin joka yllätyksekseni meni hyvin tai oikeastaan erityisen hyvin koska tiesin asioiden nimet ja yhteydet, vaikka en ymmärtänyt puoliakaan tekoälyihin liittyvästä tietotekniikasta oikeasti juuri mitään.  Kaikesta huolimatta minut käsitettiin Aalto-yliopistossakin jonkunlaiseksi asiantuntijaksi, jolla oli lupa pohtia neurologian käyttämiä koneoppi ohjelmistoja sekä vertailla ihmismieltä konemieleen.

Itseasiassa Aalto-yliopisto perusti oman projektiryhmän opetukseni ympärille, jossa pumpattiin minua alani tiedoista ja käsityksistä. Yksi osallistuja paljasti, että useimmat valmistautuivat onnellisen sattuman tuoman mahdollisuuden suomana Ellenin projektiin, joka alkaisi täysitehoisena vuoden sisällä. Vannotin ettei minua saanut mainita siinä yhteydessä, olin pelkkä eläkeläinen, joka täytti eläkesopimustaan instituuttiaan kohtaan ja opetteluni tuli olla salaista muille. Eivät kertoneet että olivat jo kertoneet Ellenille, joka oli lisärahoitusta vastaan määrännyt miten toimittaisiin.

Aivan, myöhäistä pillahtaa itkuun ja skyppeen ilmaantui jo seuraavana päivänä Ellenin pyyntö osallistua seuraajana istuntoomme. Ja siinä hän oli katsellen minua silmästä silmään utuinen katse ruudussani sanoen hei, kulta kaikkien kuullen. Yllättävän moni mikrofooni suljettiin ja voi vain arvata mitä mykkien ruutujen takana hälistiin. Sanoin vai hei hiirulainen nakerrat sydäntäni. Pysytäänkö asioissa, jooko.

Sen päivän sektio oli pelkää tirskahtelua, tärkeilyä ja kahden onnettoman mielenpakoa, pyysin tauolla, että  lopetettaisiin koska minulla oli tärkeä meno. Kaikki nauroivat ja sanoivat silmät vilkkuen ymmärtävän kiireeni.

Soitin Ellenille ja olin kai yksi harvoista, joilla oli hänen yksityinen puhelinnumeronsa. Juteltiin pitkään, sanoin ettei vanha mies voinut tällaisilla asioilla pelleillä ja tällaiset eivät unohdu koskaan, enkä aikonut kasvattaa mainettani jo muutenkin ryvettyneessä elämäni muiden pitämässä jälkipuheessa. Ellen vain nauroi, kun ehdotin kliseisesti ystävyyttä ja vanhanaikaista kirjeyhteyttä. Juteltaisiin kaikesta, mutta pidettäisiin sopivaa välimatkaa tunteistamme, joka oli enemmän iän erilaissuuksiin ihastumista. Sanoin, että ammatissani sattui usein näin potilaitten ja terapeuttien välillä vaikka siitä nyt ei ollutkaan kysymys.  

Hän katkaisi puhelun ja tiesin vihjaukseni potilassuhteesta loukanneen syvästi häntä. Ymmärtäisi kyllä myöhemmin ja tiesi alitajuisesti olevan sen totta. Tiesi myös, että olisin hänelle aina ystävä hädässä, jos tarvitsisi sellaista.

Kurssiprojekti vietiin kahdessa kuukaudessa läpi ja tehtiin molempia hyödyntävä yhteenveto sekä yhteisesti julkaistu artikkeli American Scienciin. Kirjakin valmistui lisäysluvulla samoilla eväillä ja vihdoin painettiin vuosien uurastuksen jälkeen. Olisin täysin vapaa eläkesopimuksen ehdoista. Sen ilmestyttyä Ellen onnitteli meilillä ja kertoi olevansa Suomessa, juopotellut, saunonut ja pieni babynsä oli mukana ensimmäistä kertaa isänmaallaan.  Mukana oli kuva sylilapsesta, johon oli tekstattu tussilla ”isukille”.

Olin saada halvauksen ja soitin numeroon kerta toisensa jälkeen, joka ei suostunut vastaamaan Soitin Aaltoon tutuille, josta ilmoitettiin Ellenin ja lapsen lähteneen aamulla kohti jenkkejä, olivat olleet kokonaisen kuukauden ja projekti oli saanut kiivasta kyytiä niin Turussa kuin Aallossakin. Kipakka ämmä, joka tietää mitä haluaa, eikä kaunistele asioita. Baby oli sitä vastoin niin ihana, olivat asuneet heidän luonaan koko perioodin. Kysyi, tiesitkö, että Ellenillä oli jenkeissä naispuolinen partneri, joka jakoi vastuun lapsesta, soitteli joka ilta, olivat kai hankkineet pienokaisensa keinohedelmöityksellä. Sitten nainen nauroi ja sanoi, sinusta ei saanut puhua ja kielsi ottamasta yhteyttä. Olet kuulemma ilkeä ja itsekäs, vaha kärttyinen ukko, johon ei kannata aikaansa projektissa tuhlata, eikä muutenkaan.

Ellenin sanan oli laki ja koko projektin rahoitus tuli Gates säätiöltä, joka oli antanut ladylle täydet valtuudet ja hän osasi käyttää niitä. Yksityisesti ihan mukava ja osallistuu kotitöihin siinä, kun muutkin, kalliita lahjoja mukana joka ikiselle projektissa. Helvetin häijy, omapäinen ja vaativa duunissa ja meikäläiset löysäperseet juoksevat kieli vyönalla toteuttaakseen sen oikukkaat ideat. Tulosta syntyy ja oma klinikka operoi koneoppimisen ohjeistamilla leikkausroboteilla aivosairaillepotilaille parantavia päivityksiä aivoihin lähes atomien tarkkuudella, poistamalla kasvaimia kiperistä paikoista, joihin ei ennen ollut asiaa. Myös joitakin keinosynapseja onnistuttiin asentamaan hermoratoihin ja saimme tiedetoimittajat hyppäämään kuin paparatsit kimppuumme. Ellen karkasi ja haettiin Billin yksityissuihkarilla babyneen samana aamuna, kun uutinen julkaistiin. Toimittajat olivat katkeria, mutta tyytyivät  meidän pitämään lehdistötilaisuuteen, koska muuta ei ollut. Olivat kai odottaneet Gatesejakin paikalle. Ei kerrottu,  että itse asiassa olivat käyneet tutustumassa tiloihin ja tervehtineet kaikkia, istuneet muutaman tunnin juttelemassa projektista, kun hakivat Ellenin. Saimme bonuksena jenkeistä vain projektille kuuluvan supertietokoneen, joka ei ole aivan tavallista edes suurvaltojen tiedemaailmassa. Koko porukka kutsuttiin perheineen täydellä ylläpidolla kahdeksi viikoksi jenkkeihin tutustumaan paikkoihin, joihin ei edes kuninkaalliset päässeet. Olemme nyt tiedemaailman rock-tähtiä kyberaivojen luojina.

Onnittelin menestyksestä ja kiitin informaatiosta ja Sine olisi kai pulputtanut koko yön, jollen olisi katkaissut sitä menemällä vessaan. Minua sisimmässä poltti eniten lapsi kysymys, vaikka olin jotenkin päässyt mahdollisesta jo kuumottaneesta isyydestäkin kuin koira veräjästä, vai olinko. Pettymys nakersi helpotustani, kunnes viimeinenkin murunen oli syöty. Naispartneri ja keinohedelmöitys kutitti korvassa ja isukki juttu oli ehkä samaa pilaa kuin seminaari yökin, mutta mitä jos ei. Olin hölmömpi kuin hölmö, siitä ei ainakaan ollut epäilystä.

Kirjan ja artikkelin johdosta sateli aluksi kutsuja kaiken karvaisiin seminaareihin ja haastattelupyyntöjä kaikkialta maailmasta sekalaisiin media toteutuksiin. Kieltäydyin kaikesta, salasin yhteystietoni ja varjelin vuorenrinnettäni valeosoitteilla Suomessa ja muualla, eikä muutaman kuukauden päästä kukaan muistanut minua. Siunaus sille.

Ellenille kirjoitin pitkän kirjeen paperille, jonka lähetin DHL:llä hänen instituuttinsa  osoitteeseen, koska entinen meili tai puhelinnumero ei enää toiminut. Ellen oli rakentanut läpipääsemättömän muurin yksityisyytensä ympärille, eikä hänen julkisia esiintymisiänsäkään listattu enää. En usko, että salailuilla oli mitään yhteyttä minuun, en vain ollut kukaan hänen luottohenkilöistänsä ja tuskin edes tunsimme toisiamme yhden lyhyen tapaamisen perusteella, vaikka ammatillisesti sivusimme parissa asiassa toisiamme. Jopa siteerasimme toistemme artikkeleita julkaisuissamme, tosin minä vain muutamassa artikkelissa, jotka olin pakotettu kirjoittamaan selvennykseksi kirjalleni. Nimiini oli merkitty jopa muutama teoreettinen idea, jota siteerattiin ahkerasti kaikissa alan julkaisuissa ja olin tahtomattani ja puolivahingossa saavuttanut kansainvälistä nimeä ansiotta väärissä asioissa.   

Seikka joka sai Peran ja Elenan kärventämään scifi-kirjan toisen osan mielipiteistä. Elena teki tiheämmin seksikkäitä kotokäyntejä Espanjaan ja luki toisinaan ääneen, esitti sitten kysymyksiä, joiden vastaukset kirjoitti muistiin. Suurmiehen pienimätkin huomiot olisivat moukareita, hän tapasi sanoa ja kun en sanonut mitään, hän keksi itse ja pään nyökkäyksestä niistä tuli minun lausuntojani.

En kertonut Elenalle seminaarista ja Ellenistä, vaikka hän kyseli, koska oli kuullut huhuja ja tenttinyt Birgittiäkin. Sanoin vain älä viitsi ja karkasin lämmittämään saunaa, joka sai vetensä uudesta projektirahoilla kustannetusta syvemmästä kaivosta, jonka vedenkäyttöä ei tarvinnut rajoittaa. Molemmat rakennukset olivat saaneet uudet katot ilman lainoitusta, ja projektiraha oli riittänyt vähän muuhunkin, vaikka en ollut edes osallistunut siihen. Tiedä kuka jakeli suuntaani, vaikka entinen työpaikkani nimi oli tilisiiroissa epäilin lähteeksi aivan muita. Ennen tarvitsi napista kynien ostamisesta, nyt heittivät perään seteleitä ilman että olin siellä edes töissä. Kumma maailma, mutta en kysellyt tarkemmin ja pelkästä kiitollisuudesta raapustin vielä muutaman artikkelin tekoäly aiheista, koska en halunnut ilmaiseksi mitään.

Ymmärsivät asian, kun selitin Birgitille, ja lähettivät niistäkin rahaa. Perkele. Piti kai kuolla ennen kuin pääsisi vaivasta. Veroviranomaiset olivat toki kiinnostuneista innokkaasta veronmaksajasta, mutta kun aloin lahjoittamaan ylimääräistä rahaa hyväntekeväisyyteen, alkoivat nekin palauttamaan jo maksettuja kymmenyksiä, olivat kuulemma vähennyskelpoisia. Siirsin koko hötäskän pojalleni. hoitaisi ja käyttäisi kuin omiaan. Sain vastaukseksi, ettei se käynyt joutuisi epäilyksenalaiseksi ties mistä ja sijoitti rahat osakkeisiin. 

Joutilaisuus

Aloitin vapaan eläkeläisen elämän ja menen usein alas rannalle alleviivaamaan saavutettua joutilaisuuttani itselleni. Leppoisilla päiväkävelyillä rannanvierustaa ovat pienetkin tapahtumat ja asiat suuria silmälle. Rantaravintolan hiekalla täytetyssä veneessä kytee paistovalkea, jonka eteen tökätyissä miekanteriä muistuttavissa vartaissa on pätkä mustekalaa ja iso meriahven. Räikeän vihreä papukaija riipii puusta oksaa pesätarpeiksi, meri auringossa on kuin hopeana välkkyvä maantieteellinenkartta, jonka rannalla käyskelevät ihmiset vastavalossa ovat pelkkiä mustia siluetteja ilman yksityiskohtia.

Hiekkarantojen toisella puolella on kallioroso, jossa saan rauhassa touhuilla omiani. Aallot ovat tänään suuria ja saavat ottamaan valokuvia, vaikka niistä tulee samanlaisia kuin aiemmatkin, mutta aallot eivät ole samoja. Kuka tietää mistä ne ovat saaneet alkunsa. Tuulen henkäys jossakin kaukana kylmänyön ja lämpenevän aamun kohdatessa taivaan ruskottaessa oranssina raitana horisontissa, kulkenut sitten ilmavirtana halki mannerten työntäen sadepilviä edellään, hylännyt ne taakseen kuumalla aavikolla yltyen myrskyksi piiskaten hiekkavirveleitä matkaansa, löytänyt lopulta meren ja siirtänyt siihen voimansa. Meri hätkähtänyt liikkeeseen energiakäärmeen kiemurrellessa sen molekyyleissä aaltoja nostaen, kunnes sähikäinen purkautuu huokaisten aalto kerrallaan vaahdoksi rannan hiekkaan, tai kiukkuisesti pärskähtelee korkeiksi vesipatsaiksi rosoisissa rantakallioissa, kuin kiroten erehdystään.

Istun nojaamalla vinolla lohkareella auringonpaisteessa ja katselen pauhaavaa merta. Näkymä hypnotisoi etsimään aina isompaa aaltoa, eikä päästä otteestaan. Kiipeilen lähemmäksi kalliolta toiselle ja meri kastelee suolalle maistuvilla pisaroilla muistuttaen herruudestaan.

Hetki luonnon villeyden keskellä, saa ajatukset pois aikamme ihmiseen manipuloimasta illuusiosta teknologiasta ainoana todellisuutena. Illuusiosta, joka on kuin loputon strateginen tietokonepeli, johon keksitään jatkuvasti uusia tasoja. Peli, jossa jokaisella on vain yksi elämä ilman uudelleen käynnistymisen mahdollisuutta.

Iso aalto lyö kallioon paukahtaen herättäen uneliaasta mietteestä, joka ei jaksa perille. On aika lähteä, peli on vielä kesken. Kotimatkalla pysähdyn katsomaan nuorta tyttöä rannalla vastavalossa, enkä pysty vastustamaan kiusausta ottaa kuvaa upeasta asetelmasta, joka on kaikissa väreissäänkin mustavalkoinen. Kysyisin tytöltä lupaa, mutta koska kuvassa olevaa henkilöä ei voi tunnistaa jätän sen, pelästyisi vain. Älykelloni näyttää kolmetoistatuhatta askelta eivätkä jalat haluaisi enempää, onneksi olen melkein perillä, hiekasta tehdyn elämästään nautiskelevan veljeskunnan kohdalla.

Kuvaamista häiritsee koska aina on jotakin suurempaa tai kauniimpaa tai jotakin. Oikeastaan otan valokuvia, koska niiden avulla muistan, mutta en malta ja kunnianhimo aina parempaan pilaa tarkoituksen.  Seuraan pikimustia afrikkalaisia kiertämässä rannoilla kaupaten rihkamaa auringossa lojuville; aurinkolaseja, T-paitoja, isokuvioisia pumpulikankaita, tai levittävät tavaransa passiolle; kenkien, laukkujen ja vaatteiden merkkiväärennöksiä. Monet kauppaavat ohessa muutakin joka on piilossa pusakoissa, koska kukaan ei juuri osta tavaroita. Pakolaisia kovien kokemuksien traumat sisässään, kukaan ei arvosta, pakoilevat paperoimattomina poliisia monestakin syystä, hymyilevät silti hampaat välkkyen ystävällisen näköisinä. Ajattelen uutisten synkeäilmeisiä lapsisotureita automaattiaseet kaulassa, maanosan jatkuvan terrorin ja joukkomurhat, korruption, köyhyyden ja valtiollisen sorron mielivallan. Eurooppaan pakenevat perheet ylikuormitettuihin kumiveneisiin ahtautuneina, kuvat hukkuneiden lasten ruumiista, keskitysleirejä muistuttavista pakolaisleireistä. Sitoutuneet ties mihin maksaakseen matkansa. Kaikki tuo on jossakin mielessä patoutuneena vaikka suu hymyilee. Tietysti he ovat vaarallisia joissakin yhteyksissä.

Olet huonompi koska olet kurjuudesta kotoisin ja ihosi väri on erilainen, ihmiset ympärilläsi ovat halveksivia rasisteja. Unohtavat tai eivät tiedä, että Andalusiassa on Afrikan arabialaisten valloittajien jäljiltä paljon rakennuksissa, eivät tiedosta, että jokaisen ihmisen DNA:ssa on joku Afrikasta kuljettu reitti soluissaan tuli sitten mistä hyvänsä.

Voin pahoin ja tiedän, että ainoa lääke on välinpitämättömyys ja kieltäytyä tietämästä, ymmärrän ihmisiä ja itseäni, mutta se ei muuta mitään. Mielipidekin on sama vaikka sen piilottaa, se kytee ja vaivaa, mutta sekään ei muuta mitään, syyt ja seuraukset ovat samat. Mielipiteillä on merkitystä vain jos ne vaikuttavat jotenkin omiin tai muiden toimiin ja tilanteeseen.

Kuvittelen, että mielipiteistäänkin voi siirtyä eläkkeelle, elämän ja maailmankatsomus vaatii samaa energiaa kuin ajatukset yleensä ja iän myötä mielleyhtymät haalistuvat kuin niiden eteen kasvaisi kaihi. Tajunta on kellumista ympäristön tapahtumien töniessä sinne tänne virtaavassa psykologisessa hetkien ajantunteessa. Joutilaisuus ei ole ratkaisu vaan elämäntilanne joka syntyy kun hidastunut ruumis ei enää ehdi hypätä mukaan jokaiseen haasteeseen ja on pakotettu katselemaan ulkopuolelta ympäristön vilkkautta. Vanhuus ei ole viisautta vaan hitautta, ei ehdi tekemään kaikkia päätöksiä ajallaan tai toimia heti, kun tilanne on jo ohi omalla painollaan. Se mikä kulloinkin tapahtuu on se ainoa totuus, ja viive on yksi muuttuja yhtälössä, ehkä sitä voi joskus kutsua viisaudeksi jo tapahtuneiden seurauksien antaessa uutta ennakoimatonta tietoa. Iäkkäät eivät toppuuttele nuorempiaan viisaudesta vaan pysyäkseen mukana, kokemusta mitenkään aliarvioimatta on samat neuvot usein myös jokaisen vaistoissa läpisukupolvien kulkevana tietona.

Yhä useammin jään rinteeseeni viikkokausiksi puuhastellen puutarhassa tai kirjoitellen jotakin irrallisia pätkiä, kertomuksen alkuja jotka imevät itseensä valveen ja torkahdan tämän tästä. Se on hyvin miellyttävää. Birgitta ja Anette ovat luovuttaneet ja vain tyttäreni soittelee velvollisuudentuntoisesti kehottaa kaikenlaista, mutta antaa asioiden jäädä urahteluihini. Tulee kuitenkin yhä useammin käymään, silittää surullisen näköisenä poskea, mistä tiedän miltä tilani ja tilanteeni näyttää muista. Toisinaan hänellä on lääkäri ystävätär mukanaan joka tutkii kuntoni jonka osaan diagnostisoida itsekin, mutta tytär kai epäilee etten kerro vaivoistani ja on oikeassa siinä. Kieltäydyn kategorisesti kaikista suuremmista tutkimuksista ja luettelen kaikki terveyttäni vahtivat älylaitteeni, vaikka tosiasiassa en välitä niistä saati käytä mihinkään. Antavat olla, tekivät velvollisuutensa eikä enempää voi vaatia. Tyttären lapset aikuistuvat nopeasti ja käyvät yhä harvemmin.

Anetelta tuli taas kirjapaketti, ja pelkäsin Peran kirjoittaneen valmiiksi kolmannen osan tulevaisuusseikkailuunsa. Arvaan sen sisällöksi uusimmanversion avaruusaseman matkan tuntemattomaan avaruuteen. Löytänyt kai kuvitteellisen keinon siirtyä jossakin oudossa ulottuvuudessa paikasta toiseen miljardienvalovuosien päähän. Ihmiskunta on keksinyt miten ajan ja siihen kuuluvan tapahtumahorisontin voi tiivistää siten että voi harpata hetkessä johonkin kaukaiseen tapahtumaan ja avata sen elinympäristökseen. Maailmankaikkeuden valloitus on alkanut. Naureskelen omille ajatuksille ja kuin vastauksena niille saan viestin, että Pera on menehtynyt onnettomuudessa, eikä kolmatta kirjaa tule, ehkä hän oikeasti matkalla toisissa ulottuvuuksissa.

Anette kirjoitti pitkään ja pyysi lukemaan toisen osan ja antamaan kommentin siitä uuteen painokseen, lyhyt mietelauseen kaltainen yhteenveto riittäisi ja lopetti anelunsa ole niin kiltti. En voinut muuta kuin suostua, mutta kunnian miehenä aion lukea kirjan ensin.

Se alkoi tarkalleen siitä mihin kirjasarjan ensimmäinen osa jäi.

SCIFI 1 Vuosi 2081

Mustat pallomaiset avaruusalukset leijuivat hetken  vedentäyttämässä sulussa ikään kuin epäröiden, kupliva vana kasvoi niiden takana ja alukset alkoivat liikkua hitaasti ulos kohti merta, keinahtivat kerran hyvästiksi ja ampaisivat sitten ulos Kaupungista.

Elena istui ohjaamossa tarkkailemassa automatiikkaa aluksen pulpahtaessa jäähileen keskeltä kylmästä vielä kirkkaaseen ulkoilmaan. Elena hiljensi vauhtia ehtiäkseen totuttautua orastavaan valoon ja näkymän avaruuteen antaen aluksen anturoiden kalibroida optisten laitteidensa ja ikkunoiden valosuodattamien asetukset oikeanlaiseen viritykseen. Alus oli kuin lintu, joka lähti ensimmäisen kerran pesästään, ja oli totuuden hetki, kantoivatko siivet.

Mikään kaupungissa nähty dokumentti tai koettu virtuaalitila ei tehnyt oikeutta horisontin loputtomuudelle ja vapaudentunteelle, joka valtasi miehistön ensi kertaa kokiessaan luolan ulkopuolisen maailman. Kaikki olivat aivan hiljaa, ja tehtävänsä hetkeksi unohtaen katselivat huikeaa näkymää. Oli valittu aikainen aamu auringonvalon ollessa vielä oranssi viiru horisontissa, lämpötila ulkona oli mittauksen mukaan vielä miinus asteita, mutta kohosi nopeasti. Merijään pinnalle edellisen päivänkuumuudessa sulaneet suuret järvet olivat vielä jäähtymässä yön kylmästä, mutta sinnittelivät vastaan eilisen päivän suolaan varastoidulla lämmöllä odottaen auringon nousua ohut utu pinnassaan. Rekisteröivät anturat ilmoittivat ilmakehän olevan maanpinnan yllä yhtä ohut ja vähähappinen kuin kymmenien kilometrien korkeudessa maan ilmakehässä tavallisesti. Vähä happinen olosuhde ei ollut elämäystävällistä ja elämä jota yön pakkanen ei tappaisi, niin päivän kuumuus tekisi sen. Kylmä ja kuuma olivat jo toista vuotta tapelleet herruudesta kummankaan voittamatta, vaikka merien vesi haihtui, riittäisi sitä vielä vuosituhansiksi, vain elämä hävisi. Sitä paitsi arveltiin maan pyörimisliikkeen pysähtyvän, jos sen ydin jäähtyisi muuttuneissa maanpäällisissä olosuhteissa. Siitä oli jo merkkejä ja vuorokausi oli lähes kahden entisen vuorokauden mittainen. Jos niin kävisi maa jäätyisi umpijäähän toiselta puoleltaan ja olisi sietämättömän kuuma toiselta puoleltaan, välimaastossa raita lauhkeaa, mutta ilman sanottavaa ilmakehää ei siihenkään syntyisi elämälle suotuista tilaa.

Elena tiesi, että kun aurinko nousisi ja lämpötila kohoaisi niin merestä irtoaisi happea, jota yritettäisiin ottaa talteen sitä varten tehdyllä molekyylejä suodattavalla imurilla. Ultravioletti säteily kohoaisi nopeasti sietämättömiin lukemiin, eikä maankamaralle voinut mennä ilman vahvaa suojausta, eikä siihen ollut lupaakaan, ja oheislaiteet tekisivät käskystä näytteiden keräämisen aluksen muusta eritettyihin laboratorio  tiloihin, jossa tekoälyrobotit analysoivat kaiken.  

Unelmat, vaeltaa maanpinnalla alkuperäänsä kokien oli mahdoton ajatus, eikä kestäisi kauan, kun jäätyneen merenpinnan päällä olevat suolajärvet alkaisivat taas kiehua miltei huomaamatta ilman tavanomaista höyrystymistä ohuen ilmakehän takia, eikä tuuliakaan juuri päässyt syntymään.

Elena ajatteli, miten se oli mahdollista, Marsissa ja kaasuplaneetoillakin tuulee ja myrskyää, miksei täällä, kun lämpötila vaihteli satoja asteita. Päivisin sula merivesi jään päällä todisti, ettei kaikkea ollut menetetty. Ehkä joku outo säteily esti ilmaston luonnolliset reaktiot kylmän ja kuuman äkkinäisille vaihteluille, vähän samaan tapaan kuin öljy laineilla. Jotakin, jota edes aluksen ultratarkat mittauslaiteetkaan havainneet, tai ehkä se oli joku painovoiman kaltainen ilmiö. Luolassa rekisteröitiin aluksien lähettämää dataa ja supertekoälyt etsivät prosessoreiden piirit kuumottaen selitystä tunnetusta fysiikasta, mutta antoivat periksi johtopäätöksellä, ettei hyväksyttävää selitystä ei tunnetussa fysiikassa ollut.

Tuskin luolan tai aluksien nanokuori kykeni estämään tällaista säteilyä kuten se ei pystynyt estämään painovoimaakaan, vaikka mitään poikkeavaa ei ilmennyt nanokuorien sisällä havaittavalla tavalla. Kuka tietää ehkä siihen liittyi joitakin henkisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttivat mieleen kuin ulkoiset arkkityypit.

Elena hätkähti hereille vallanneesta ajatuksen lumouksesta, joka oli varastanut hetkeksi kaiken huomion kuin keskittyneenä kuunnellakseen jotakin mielenkiintoista puhetta. Ehkä se olikin, kuin kollektiivinen elävään luontoon kuuluva vaisto, joka oli ekologisen järjestelmän tuhoutuessa jättänyt ruumiinsa mutta ei päässyt pakoon maapallo isännästään.

Elena ravisteli irti tuntemuksistaan ja palasi tehtäväänsä. Oli selvää, että maapallo oli kohdannut tuhonsa ja vuoden vuoren sisällä ounasteltu katastrofi oli nyt ihmissilmin todennettua surullista faktaa. Ihmisjoukko Kaupungin torilla itki hiljaa kuin menetettyä läheistään. 

Elena huokaisi ja sanoi vieressä olevalle pilotille:

– Miten kaunista.

Keskeytin lukemiseni ajatuksen karatessa Anetteen ja Peraan, niillä oli ollut suhde, vaikka Anette oli aina kieltänyt sen. Olin melko varma siitä ja Aneten lapsi oli heidän lapsensa, ei nämä kummalliset scifikirjat.

2 kommenttia artikkeliin ”Espanjalainen unelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s